На 3 юли цената надхвърли

два пъти средноевропейската

183 последователни дни през 2019 г. средната цената на електроенергията за индустрията у нас е била по-висока от тази в Германия, Франция, Австрия, Чехия, Словакия и Швейцария. Това пише в писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова Цветан Симеонов като ротационен председател на Асоциацията на работодателските организации. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.нар. американски централи (каквито няма в нито една друга европейска страна), българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, пише той.

Акцентът е цената на базовата енергия на борсата в сегмента “ден напред” за 3 юли, когато тя достигна 195,40 лв. за мвтч, което у два пъти над средноевропейското, а спрямо Германия и Франция - 3 пъти.

Работодателите смятат, че се е получило това, за което са предупреждавали. Очакваното търсене, което в първите три дни на месеца е 30,4, 31,3 и 29,1 гигаватчаса при 21 гигаватчаса преди седмица, е трябвало да се посрещне с адекватно предлагане.Частично това е било постигнато за 1 и 2 юли. Причината била в търга за продажба на онези 50 мегавата мощност от малките зелени централи, срещу което се обяви бизнесът. Така среднодневното предлагане е било съкратено с 2,5 гигаватчаса. Те задават въпрос защо на продажбите на “ден напред” при тези високи цени не е участвала и ТЕЦ “Марица-изток 2” и не е осигурила липсващите 100 мегавата. Бизнесът настоява и за осигуряване на капацитет за внос на ток.

От Министерстото на енергетиката заявиха, че няма да коментират писмото.

В сряда се случи още едно събитие, свързано с електроенергетиката. Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” спря в 13,50 ч заради сработила вътрешна защита на генератора, който е извън реакторната част. Причината е късо съединение, уточниха от Агенцията за ядрено регулиране. След това е спрял и реакторът. Блокът е разтоварен до 40%, установена е причината за сработване на защитата и е тя отстранена. Очакваше се блокът да влезе в паралел с електроенергийната система вечерта в сряда. Събитието е извън скалата на ИНЕС, която оценява инциденти в ядрените централи, казаха от агенцията.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА