Към момента прогнозата е за спад на туристите по нашето Черноморие в рамките на 5-8 на сто. А на туристите в цялата страна - от три до шест процента за цялата година. Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с промените, гласувани от депутатите на първо четене, улесняващи режима на концесия на морските плажове, предаде БТА.

За да се каже по-точно какъв ще бъде спадът, е важно да се видят данните за юни, които ще бъдат готови към края на юли, посочи министърът. Тя увери, че сезонът не е отписан и се прави всичко възможно да бъде привлечен интересът към късните записвания.

Разработва се и специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм по пример на Хърватия, Испания, Кипър, които са преки конкуренти на България за летния туристически сезон. Очаква се той да бъде представен през август, за да може водещите туроператори да го имат предвид и да насочат капацитет, както от чартъри, така и от туристи към нашата страна за лято 2020, информира Ангелкова.

Тя припомни, че още от началото на годината очакванията са били за отлив на туристи и това е свързано с преки наши конкуренти и дестинации като Турция, Тунис, Египет, които имат сериозна политика за субсидиране и привличане на туристическия поток.

Това е и един от мотивите за предложените и гласувани днес промени в Закона за концесиите, според които морските плажове ще се отдават на концесия по Закона за Черноморското крайбрежие.

В същото време Министерството на туризма планира много широк дебат за развитието на българското Черноморие като цяло.

Ведомството още веднъж стартира и ревизия на всички концесионни договори, като на нарушителите, по думите на Николина Ангелкова, непрекъснато се налагат неустойки и глоби.

Цените на чадъри и шезлонги, разясни тя, са различни за всеки плаж. Концесионери, наематели си позволяват високите цени, които ние категорично не подкрепяме, но пазарът определя цените, добави тя.

От 2016 г. досега за различни нарушения са прекратени около 15 договора, за миналата година - шест, а четири са в процедура, стана ясно от думите й.

Плажовете у нас са отдадени на концесия до 2020 г., изтичат договорите за 39 плажа, ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, обясни министърът на туризма защо се налага да се промени Законът за концесиите.

С тях се предвижда плажовете да се отдават на концесия по специалния ред на Закона за Черноморското крайбрежие, както е било до края на миналата година. Според Ангелкова е много важно да се осигури стопанисването им и задължителните дейности, свързани с водното спасяване, медицинското обслужване, почистването.

Министърът добави, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура.

С промените се приравняват концесиите без трансграничен интерес с концесии с трансграничен интерес, чиято прогнозна стойност е над 5 548 000 евро.

При дискусията в пленарната зала Димитър Петров /ГЕРБ/ предложи плажовете да бъдат категоризирани, за да има по-гъвкаво ценообразуване.

Дебатът продължава, защото е изключително трудно да се намери това сечение, което да обхване спецификите на всеки един от всички 237 морски плажа, за да може правилно да се групират, коментира Николина Ангелкова. Тя информира, че от всички плажове 134 са на концесия или под наем /60 на концесия/.

Атанас Костадинов /БСП/ смята, че е най-добре да се премахне изцяло концесионирането, вместо това - да се сключват договори под контрола на общините.