В Сан Франциско ги забраниха, у нас дори деца ги пушат

Наскоро в интернет се завъртя клип от открит басейн в Морската градина на Бургас. На него се вижда как група от шест момчета на възраст 10-11 г. пушат колективно електронна цигара и разговарят по мобилен телефон. Става въпрос за деца, които се държат като възрастни. Очевидно самостоятелно плажуващи и не правещи впечатление на никого освен на мъжа, който ги е заснел. Той е възмутен от хъшлашкото им поведение и от липсата на реакция от страна на служителите на басейна. Мълчанието на възрастните край него пък обяснява със “за да не възникне напрежение”. Затова и просто е снимал с мобилния си телефон и ги е пуснал в мрежата, пък който каквото иска да мисли, коментира и прави.

От юридическа гледна точка възможностите за намеса в една такава ситуация не са особено много. Електронните цигари у нас не са забранени. Даже масовото мнение е, че са напълно безвредни. Гледката на дете по бански, което с една ръка държи електронна цигара, а с другата мобилен телефон, по който разговаря, наистина обаче е притеснителна. Тя издава ужасно много проблеми. На тази възраст на малчуганите би трябвало да е достатъчно забавно просто да се плацикат във водата. Да не им трябват допълнителни стимули като цигари или пък да им влияят дразнители като телефони. Но виждаме съвършено различно нещо. Сновящо напред-назад дете на брега на басейн, което трудно си намира място. Ако човек се абстрахира от неговата възраст, ще реши, че става въпрос за човек, подложен на стресиращ ежедневен график, на когото никакви зависимости не са му чужди. Не се наемам да коментирам дали е така, защото мрежата мълчи по въпроса кои са тези деца и на какво се дължи тяхното поведение. Дали на трайно увлечение към цигари и мобилни устройства, или просто на моментно перчене със задигнати от родителите вещи.

И в двата случая обаче станалото не говори добре за средата, в която отглеждаме нашите деца. Защото нито мобилният телефон, нито електронната цигара е нещо, което трябва да заема централно място в живота на подрастващите. Още повече че все повече проучвания показват колко опасна може да бъде прекалената им употреба.

За ползите и вредата от мобилните устройства у нас се говори доста, но за електронните цигари цари пълен мрак. И това не е само защото твърде много хора ги използват като възможност да се откажат от традиционното тютюнопушене, а защото в световен мащаб все още малко се знае по въпроса.

Ето например Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари на своя територия, докато не получат сертификат за безопасност от Американската агенция по храните и лекарствата. В момента нито един от производителите им не разполага с такъв документ за продуктите си, включително и базираната в града “Jull Labs”, която е една от най-големите в бранша. От фирмата твърдят, че забраната само би насърчила клиентите им да се върнат към традиционните цигари, но местните власти са решени да защитят бъдещите поколения от новата зависимост към електроните. Благодарение на някои от овкусителите, които се използват при производствата им, за кратко време те са станали суперпопулярни сред американските тийнейджъри. Само за миналата година броят на пушещите електронни цигари ученици се е увеличил със 75%, което кара властите да говорят за епидемия и да настояват за много по-ясен регламент като цяло в САЩ.

От юли в Швеция също започна да действа законодателство, което забранява пушенето на традиционни и електронни цигари дори на открити обществени места като спортни площадки и гари. В барове и ресторанти това не е възможно още от 2005 г. В Швеция само 11% от населението пуши. За сравнение процентът за България е 37, а средно за Европа – около 28, което заедно с гърците ни нарежда сред най-страстните пушачи.

Преди месеци нашето здравно министерство също обяви планове за забрана на електронни и бездимни цигари, но само в затворени помещения. А депутати предложиха продажбата им да бъде строго забранена на лица под 18-годишна възраст. Мотивът е, че създават у децата нагласи, че пушенето е безвреден и приятен навик. До момента нито едно от тези предложения обаче не е станало част от българското законодателство и електронните цигари са си абсолютно достъпни за всички, както е и в повечето европейски страни.

Даже в някои, като например Великобритания, има идеи да се изписват от личните лекари като успешно средство за отказване от тютюнопушене. “Ще бъде наистина трагично, ако хиляди пушачи, които могат да се откажат от това с помощта на електронна цигара, не го направят заради фалшиви страхове”, казва проф. Джон Нютън от Британската агенция за обществено здраве. Поръчано от нея изследване е показало, че електронните цигари са 95% по-безвредни от пушенето на тютюн, тъй като при тях не се отделя токсичен дим, който може да причини заболяване на белия дроб и рак при вдишване с течение на времето.

Въпреки уверенията на здравните власти общественото доверие към този нов вид продукти обаче спада. Над 40% от британците вече вярват, че електронните цигари са толкова опасни, колкото и тютюневите. И основната причина за това е същата като в САЩ – твърде много младежи започват да се пристрастяват към тях, въпреки че има забрана да се продават на лица под 18-годишна възраст. Много хора са потресени и от станалите известни инциденти с избухнали електронни цигари, които сериозно са увредили пушещите ги, а 24-годишен мъж в Тексас дори почина. Освен това започнаха да се появяват и проучвания, че те увеличават риска от инфаркт и инсулт, макар все още да няма категорични научни доказателства по въпроса.