На фона на настоящите промени в световната икономика е от решаващо значение да се поддържа стабилността на разменния курс на юана като цяло, смята бивш служител на Китайската народна банка. „Увеличаването на износа чрез девалвация на юана може да донесе краткосрочни ценови предимства, но няма да помогне на компаниите да подобрят продуктите и тяхната конкурентоспособност", се казва в коментар, публикуван в списание „Икономическа информация", чийто автори са Шън Сунгън, бивш служител в отдела за анализи на КНБ и Шън Синфън, икономически анализатор, предава Радио "Китай".

„Нетният износ имаше отрицателен принос към БВП на страната миналата година, като търговският излишък се сви. Освен това по-слабият юан няма да помогне за вноса на Китай, тъй като търсенето на високотехнологични продукти и услуги в страната е относително силно по време на икономическата трансформация", се казва в статията.

Поддържане стабилността на юана ще помогне да се предотвратят евентуални спекулации и да се избегнат големи колебания на финансовия пазар, а това на свой ред ще създаде благоприятни условия за задълбочаване на реформата на обменния курс.

Общо казано, бизнесът искат обменният курс да бъде стабилен, защото това ще му помогне да избегне негативния ефект от колебанията и се съсредоточи върху производството и дейността си.

Авторите смятат, че в дългосрочен план юанът ще поскъпне, като се има предвид силната вътрешна икономическа динамика, огромния потенциал за растеж и адекватната финансова политика.

Китай даде ясно да се разбере, че няма да се ангажира с обезценяване на валутата си и ще продължи да подобрява механизма за формиране на нейния курс, поддържайки го като цяло стабилен на разумно и балансирано ниво.

Централният паритетен курс на юана се повиши с 28 базисни пункта до 6.8853 спрямо американския долар във вторник, според Китайската валутна търговска система.