Жители на района на Белащица, Гълъбово и околните селища като специален подарък на посланика на конфедерация Швейцария у нас Н.Пр. Мюриел Берсе Коен чували с прах, който се стеле над населените места в Западните Родопи заради дейността на швейцарската компания "Холсим".

Тя е концесионер на находището за скални материали "Белащица" и според организацията "Екогласност" и жителите на района извършва тежки нарушения и добива природни богатства извън границите на концесията.

В края на декември миналата година жители на селищата в близост до кариерата на „Холсим” България - Гълъбово, Белащица, Марково, Брестник, Куклен, Цар Калоян, и ПК "Екогласност" имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я запознаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона - запрашаване, липса на задължителното по предписания оросяване на терена, значително увеличение на респираторните заболявания, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа извън координатите на разрешената концесия. Посланичката обеща да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да съдейства в диалога по разрешаването им.

Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е променило, освен призананието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „Холсим” добива материали извън разрешените граници, което става ясно от наказателно постановление на министъра на енергетиката от 21.05.2019 и наложена санкция от 50 000 лв.

"Тъй като г-жа посланичката не намери време да дойде да разгледа на място Западните Родопи и да се полюбува на резултата от дейността на швейцарската компания „Холсим” на място, решихме да й донесем специален дар, това което местните хора получават редовно като резултат от работата на кариерата до Белащица - прах!”, заяви Емил Георгиев от "Екогласност".

На чувалите бяха поставени надписи на английски език „Произведено от швейцарска фирма в България”. Подаръкът беше придружен от папка, в която са събрани всички писма, които протестиращите са изпратили до институциите до сега - Прокуратурата, НАП, ДАНС, министерствата на енергетиката и околната среда и водите.

„Няма да се изморим, вече 3 години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в района на Белащица. Ще продължим тръгнахме от Родопите, стигнахме до София, ще отидем и в Брюксел!” категоричен беше Емил Георгиев. Той обеща, че ще поискат среща и с министър-председателя Бойко Борисов.

Тъй като никой от посолството не излезе да приеме подаръка, чувалите с прах бяха оставени пред вратата на сградата, а папката със сигналите - в пощенската кутия.