Правителството отпусна

3,7 млн. лв. за справяне с нея

По 50 лв. за отстреляна дива свиня ще получават ловците в районите около огнищата на африканска чума по свинете. Това предвижда заповед на министъра на земеделието Десислава Танева с мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

За отстреляна лисица или чакал ще се плащат 10 лв. и 100 лв. за вълк, които също се смятат за преносители на заразата.

Целта е популацията на животните в 20-километровата зона около огнищата да достигне под 0,3 броя на 100 хектара. За останалите ловностопански райони да е до 0,5 броя.

30 000 лева пък се отпускат за обезщетения на хората, чиито домашни прасета са били заклани, за да не се разпространява чумата.

Танева е разпоредила всекидневно наблюдение в зоната от 2 км около огнищата. През ден ще се наблюдава 20-километровата зона. За останалите ловностопански райони на Северна България обходите ще са веднъж седмично, както и в районите, граничещи със Сърбия и Турция.

По-рано в сряда правителството отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с болестта. “Две години успяхме да избутаме тоя бич извън България, докато вилнееше в околностите, но с румънските туристи явно огнищата се увеличават”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Танева съобщи, че са открити нови 6 огнища и общо са 9. Заразяването е лесно, лечение няма, решението е физическото унищожаване. Тя поиска стриктен контрол на движението на хора и стоки от заразени територии в Румъния, където огнищата са 1100.