На 11 юли в Шанхай се проведе 17-то издание на кръглата маса „Китай – Европейски съюз". В него участваха председателят на Китайския икономически и социален съвет Ду Цинлин и председателят на Европейския икономически и социален комитет Лука Джайер, предава Радио "Китай".

В изказването си Ду Цинлин заяви, че в момента международната ситуация преживява дълбоки и сложни промени. Едностранните действия и протекционизмът нанасят сериозен удар на глобалния икономически ред и налагат повече от всякога разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между Китай и ЕС. Двете страни трябва да продължат да укрепват връзките си, да подкрепят политиката на откритост и приобщаване. Китай и ЕС трябва също така да работят за реализацията на инициативата „Един пояс, един път" на базата на принципа на взаимната изгода и съвместната печалба, да стимулират устойчивото развитие, защитавайки мултилатерализма и съдействайки за глобалното управление, посочи Ду Цинлин.

Лука Джайер заяви, че през последните години, европейско-китайското партньорство непрекъснато се задълбочава и пример за това е последната среща на върха през април и декларацията след нея. Кръглата маса в Шанхай е продължение на тези усилия и ще продължи да дава конструктивни предложения на ръководствата на Китай и ЕС, както и да стимулира развитието на контактите между двете страни.