На вчерашното си заседание надзорният съвет на автомобилния гигант „Фолкваген” не е взел решение за държавата, в която ще строи новия си завод, като настроенията към момента са в подкрепа на Турция. Това коментира сайтът на германския вестник ”Ханделсблат”.

Според негови източници окончателното решение вероятно ще бъде взето след средата на август.

През следващите седмици автомобилният гигант ще проучи ситуацията с човешките права в Турция, както и с върховенството на закона, тъй като към момента от правна гледна точка България има предимство като член на ЕС.

Според ”Ханделсблат” федералното правителство не е против изграждането на завод в южната ни съседка.

"Ройтерс", цитиран от bTV, потвърждава, че окончателно решение няма, като обаче член на съвета е подчертал, че компанията е близко до такова именно в полза на Турция.

Към настоящия момент в Министерство на икономиката не е постъпила официална информация относно решението на Надзорния съвет на VW AG за разкриването на нов завод за производство на автомобили, съобщиха от ведомството за bTV.

По-рано днес изданието „Аутомобилвохе”, обяви, че инвестицията ще е в Измир, като причина за това е и натиск от страна на Катар – собственик на 17% от акциите на VW. 

Новият завод ще поеме производството на част от моделите на „Шкода” и „Сеат” заради рокадите в производствения процес на „Фолксваген” и по-масовото навлизане на колите с електрическо задвижване. България и Турция останаха основни конкуренти за инвестицията, като през последните месеци различни непотвърдени информации поставяха ту едната, ту другата страна начело в надпреварата.

Не липсваха и политически изказвания.

Повече яснота по темата се очаква по-късно днес, когато на съвместна пресконференция „Фолксваген” и „Форд” ще обявят стратегическото си партньорство в сферата на електромобилите. Американският производител има вече от 60 години завод в южната ни съседка.