Благодарим за всичко, което правителството направи, никога не сме стигали толкова надалеч за толкова стратегическа инвестиция у нас. Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че нямаме шанс. Ще работим докато няма подписан договор. Това каза президентът на България (2011 – 2016) Росен Плевнелиев в Министерски съвет след среща на правителството и автомобилния клъстер.

„Последните месеци клъстерът доказа, че България е готова да произвежда автомобили. Още няма окончателно решение за „Фолксваген", усилията на правителството продължават", успокои и икономическият министър Емил Караниколов.

Трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа ще се изграждат в България, е решено на срещата на клъстера с правителството. Трасето ще е в базата на летище Доброславци, а лабораторията – в София Тех парк и ще е свързана със суперкомпютъра, който страната ни очаква. Ще се мисли и за допълнителни стимули от държавата не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици. Подготвя се и съвместна образователна инициатива, която да насърчи партньорствата на техникуми за дуално обучение с технически университети в Европа. Ще има и законови промени. Всичко това ще бъде включено в нова национална стратегия за развитието на автомобилния сектор у нас.