Премиерът Бойко Борисов е настоял да платим веднага за изтребителите F-16. Решихме да отидем на варианта за нашите възможности като държава - възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности, коментира Борисов, цитиран от БТА.

Доста спекулации чухме по темата, едва ли не, ако няма 12, а са 9 ракети, им се намалявала способността, каза министър-председателят.

Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военновъздушни сили. Като отговор бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идваме в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите, допълни той.

Неслучайно ние имаме бойна авиация, но всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга - само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка - не ракета, не торпедо, пушка няма, за стотици, стотици милиони, над милиард, повече, отколкото за F-16, коментира Бойко Борисов.

Той участва в традиционната посланическа конференция днес в Централния военен клуб в София.

По темата за Република Северна Македония министър-председателят посочи, че договорът за добросъседство е дал добър резултат и за нашите съседи. Той отбеляза, че без договора за добросъседство пътят на Северна Македония към НАТО и ЕС нямаше как да бъде започнат.

За една държава да си смени името, да променя с десетилетия насаждани в населението знания или прочит на историята е тежък процес и затова ние твърдо, но и толерантно трябва да работим, за да се стигне до крайния резултат - НАТО и ЕС, посочи той.

"Убеден съм, че когато една държава е в ЕС и НАТО, винаги е по-добра за съсед и по-лесно се комуникира", коментира Бойко Борисов.