НПО-та да мерят черния пазар и с разбитите незаконни фабрики

“Когато правите анализите си, бъдете обективни, не стигайте без доказателства до заключения, че този или онзи е контрабандист, защото оклеветеният губи репутация и авторитет без да има никакви основания за това”. Тази препоръка отправи към представители на УНСС и на неправителствени организации председателят на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика Емил Димитров-Ревизоро. Депутатите изслушаха идеи на НПО-тата за законодателни промени.

“Като се разкрие нелегална фабрика, като тази край с. Ръжево Конаре и се види, че на една и съща машина може да се пускат етикети за всякакви марки цигари, какво правим?”, ги попита Димитров. Той бе категоричен, че няма легален производител, подложен на непрекъснато наблюдение от камери и митничари, да рискува лиценза си в нелегално производство.

И депутати, и експерти се съгласиха, че няма друг отрасъл, в който с 10 души и с инвестиция от 20 млн. лв. да направиш 200 млн. лв. печалба, какъвто е случаят с последната разбита от службите черна фабрика.

“Благодарение на главния прокурор Сотир Цацаров и на обществения натиск от неправителствените организации, Наказателеният кодекс бе променен и според Цацаров “законодателството ни вече е адекватно на престъпността”, т.е. има инструменти за наказване не само на продавачи, а и на производители на нелегални цигари, заключи комисията. Това е един от факторите делът на цигарената контрабанда да падне под 5%, бе отчетено още при дискусията.

Комисията обсъди предложение на неправителствените организации санкциите за дребната контрабанда да се повишат, след като те изследвали 53 дела, от които 47 завършили със споразумение. Депутатите обаче препоръчаха идеите за законодателни промени да бъдат съгласувани с МВР и главния прокурор, за да са работещи.

“Така както неправителствените изследвания се превърнаха в политически инструмент за повишаване на приходите и за задействане на изпълнителната и законодателната власт при нелегалните цигари, този подход да се разпростре и към горивата”, призова експертите Димитров.

Всички се съгласиха с мнението, че в сектора с горивата ще бъде много по-трудно, тъй като има много доставчици, внос от различни места и различни групи потребители - земеделци, миньори, камиони, кораби, самолети, цялата икономика. Инструмент за битката е предложението на финансовия министър Владислав Горанов за 24-часово наблюдение с камери в данъчните складове. НПО-тата бяха призовани да изследват къде се потребяват най-много горива и къде са най-честите и големи пробиви.