Китайският съвет за научни и технологични иновации (STAR Market) започна да търгува на Шанхайската фондова борса от понеделник сутрин с дебюта на първите 25 компании в него.

Създаването на STAR Market и пилотната система за първично публично прилагане (IPO) ще подкрепят воденото от иновации развитие на китайската икономика и реформата на капиталовия пазар, каза Ли Чао, заместник-директор на регулаторната комисия по ценни книжа, съобщава "Радио Китай".

Китайският съвет за научни и технологични иновации е поредният опит на страната да превърне пазара на А-акции в по-пазарно ориентиран. Негова цел е да подкрепи шест високотехнологични индустрии, сред които новото поколение IT, модерното оборудване, новите материали и енергии, енергоснабдяването, защитата на околната среда и биомедицината.

За разлика от другите съвети на страната, той намалява процедурите по подаване на заявления за регистрация, позволява по-пазарно ценообразуване, дава приоритет на разкриването на информация и затяга правилата за изваждане от списъка чрез IPO системата, което е популярна практика на много от развитите пазари.

Правилата за търговия също са различни. През първите пет дни няма лимит за промяната на цените на акциите, а през следващите съветът позволява те да се движат в рамките на 20%, което е по-високо от 10-те процента за повечето от другите акции.

Създаването на STAR Market бе предложено от китайския президент Си Дзинпин на церемонията по откриването на първото Китайско експо за вносни стоки в Шанхай на 5 ноември 2018 г. Съветът бе официално открит миналия месец по време на форума Лудзядзуей в Шанхай. Съветът за иновации в науката и технологиите бе създаден от Шанхайската фондова борса, предимно за инвестиции в технологични и иновативни компании, като производителите на чипове, разработчиците на изкуствен интелект и фармацевтичните компании.