Теодосий Теодосиев: Ученикът става победител в международна олимпиада с 20 хил. часа труд и нищо наготово

  • 0
authorАвтор: Ваньо Стоилов

Теодосий Теодосиев: Ученикът става победител в международна олимпиада с 20 хил. часа труд и нищо наготово

Базиликата в Плиска да се превърне в национален символ - хората имат нужда от вдъхновение, от нещо, заради което да загубят съня си, казва учителят по физика

- Г-н Теодосиев, масово се коментира, че резултатите на седмокласниците по математика на националното външно оценяване тази година са ниски. Но не е ли твърде късно, ако се вглеждаме само в техните резултати? Откъде е редно да започнем, за да разчитаме на успехи?

- От зачеването на детето, оттам трябва да се започне. Преди време на “София филм фест” представихме филма на режисьора Николай Василев за мен и моите методи на работа “Формулата на Тео”. Година и половина го снимахме, хубав филм се получи. По време на пресконференцията след прожекцията ми се обади някакъв мъж, който ми каза, че иска да направим школа за родители, не само за ученици. Защото според него тези, които след 9 месеца ще имат дете, трябва да са подготвени.

И е прав - цивилизована държава се прави с цивилизовани родители. Не такива, които са създали детето си пияни или напушени. Така се появява дете, което е дефектно преди още да се роди. Предварително повредено дете, осакатено интелектуално и физически.

Трябва първо

грамотни родители

да зачеват тези деца

Оттам да започнем, не от седми клас. Защото каузата е загубена много преди детето да стане в седми клас.

Немският психиатър д-р Фройд говори за едипов комплекс и т.н. Ако едно дете не го гледа собствената му майка, а вземе да го гледа Баба Яга, когато то порасне, ще се влюби в Баба Яга. Ако гледа по телевизията филми с изроди, ще започне да харесва изроди. Японците затова направиха такава голяма сензация в икономиката, а бяха победена във войната страна и преживяха атомна бомбардировка - там жената, като стане на 26 г., може да е и професор, напуска всичко и си гледа детето. И я уважават според това какво дете е отгледала и възпитала.

Това е цивилизация на качеството, а не цивилизация на количеството. А как е при нас - сестра ми работеше в “Социални грижи” и ми разказа за някаква циганка, самотна майка с 19 деца. Можем да се досетим как са възпитани. Голяма част от тях - и те са самотни майки след това. Една голяма група от хора, които само чакат от обществото и нищо не дават на обществото.

- Казвали сте, че не обучението, а възпитанието е по-важно за подрастващите?

- Така си е. А то започва от възпитанието на родителите. И след това тези родители трябва не само да си гледат бизнеса, работата, не само да си хвърлят детето да го възпитават случайни хора в детските ясли и детските градини, а сами, лично майката и лично бащата, да се ангажират с възпитанието на детето.

- Първите 7 години?

- Дори първите 2-3 години са много важни. Много е важно на едно дете кой ще му проговори, какво ще му проговори, кой ще го люлее в люлката и кой ще му пее люлчините песни. Защото оттам започва голямото възпитание.

- Понеже стана дума, че са лоши резултатите на седмокласниците по математика, при тях има ли нещо изпуснато?

- И не само по математика. Аз съм сигурен, че ако нашите седмокласници дойдат да ги изпитват европейски учители, по всички дисциплини те ще получат лоши резултати. Поне огромната маса от тях. Е, има и единици, които са на суперниво, но огромната маса е безпределно зле.

- Четох, че момиче от София е с по 100 точки и на двата теста. Било единствено в страната с такъв висок резултат.

- Знаете, че има специалисти по висок коефициент на интелигентност. И те са казали, че едно дете, за да има висок коефициент на интелигентност, трябва до 9-и клас да е прочело поне хиляда книги с по 600 страници едната. Е, да направим една справка тези деца от 7-и клас колко книги са прочели. Имат ли хиляда книги по 600 страници едната, или имат между 5 и 10 книги. Повечето от тях дори не са прочели нито една книга през живота си. Дават им препоръчителна литература за ваканцията, само че те искат да седнат да гледат клипчета - наготово, искат да получават готова, сдъвкана храничка. Да гледат в мониторите си изроди и техният идеал да бъде изроден идеал. Оттук нататък тези деца ще имат и изродени ценности.

- Какво трябва да се промени, системата на образованието ли?

- Системата на образованието е важна, разбира се, защото, ако няма подходяща организация, резултати не може да се очакват. В световен мащаб се наблюдава, че добри резултати има там, където има висока дисциплина в училище.

- Това не се ли постига със страх - страх от наказание, страх за това, че ще ти намалят поведението, както беше някога, че ще те изключат от училище или ще те преместят?

- И това трябва да го има. Също както голяма част от хората трябва да се боят, че има дявол, пъкъл и казан, иначе... Повечето хора не реагират по разумен начин, по-скоро не искат да мислят. И това не е отсега, това е от стотици години.

Хората не искат да мислят

и трябва по някакъв начин

емоционално да им се

въздейства, а

най-емоционалното

въздействие е страхът

Е, и любовта.

Ако можеше да им се налее с щракане с пръсти любов към цялото човечество, щеше да бъде чудесно, но не може. Както е било при свети Никола Тесла - човекът, умрял беден, без никаква любовна програма, но просто искал да бъде благодетел на човечеството. Това е любов към цялото човечество, но повечето хора не искат да правят това. Искат на дребно, както в стихчето на Радой Ралин: няма вече луди нощи, няма вече силни страсти, сексът стана като здрасти. Стара, но много актуална за целия свят песничка. Боя се, че масово слизаме на нивото на говедото, на животинското ниво.

Дарвин е говорил за еволюция, но сега тя тече в обратна посока. Връщаме се назад и това се смята за модерно. Трудът е превърнал маймуната в човек, сега човекът сякаш иска да се превърне в маймуна и милиони хора реално го правят.

Най-вече с интелектуален мързел. Не искат да мислят, не искат да смятат със собствения си ум, предпочитат калкулаторът или компютърът да смята вместо тях, не искат сами да търсят решението на даден проблем, а да намерят в гугъл готово решение. Това вече е умствено обездвижване. Както един човек, ако физически се обездвижи, се разболява, така е и с ума. Заключението ми е, че в България днес има интеграция, но всички вървим към най-ниското ниво, към циганизация на обществото в лошия смисъл на тази дума.

- Вие сте член на инициативния комитет за възстановяването на базиликата в Плиска. Тази идея не е ли част от това така необходимо раздвижване в ума на съвременния българин?

- Базиликата е емоционалната страна. Хората имат нужда от вдъхновение. От някаква голяма идея, която да ги движи. Такава, дето се казва, заради която човек си губи съня, да си загуби нощите, но да движи тази, голямата идея. Такава например е идеята, че човек през живота си трябва да направи нещо велико за всички хора.

- Но всеки би си казал: “Аз ли точно ще направя това голямо нещо?”

- Всеки трябва да се опита, защото не се знае какво ще се получи. В това трябва да се възпитават децата от ранна възраст - че са родени за велики неща. Има народи, за които това е религия. И са преуспели. В Израел например. Или в Китай, където имат специален национален ден на физиката. Трудят се хората, при това - неспирно.

Сигурно сте чували за 20-те хиляди часа труд. Това е американска поговорка - че ако някой иска да постигне нещо голямо в живота си в някаква област, трябва да изразходва 20 хиляди часа труд, за да стане един от най-добрите в света в съответната област. Това са 6 години време, ако приемем, че отделяме по 10 часа на денонощие за тази идея.

- Вашите ученици така ли правят?

- Някои отделят и по повече от 10 часа на ден. Покрай филма “Формулата на Тео” много често ме питат каква всъщност е тази моя формула за успеха на един млад човек, на моите ученици, които много често се връщат като победители от международни състезания и олимпиади по физика и математика. Ето, казвам ви - 20 хиляди часа труд и нищо наготово. Не става с 20 минути и 2 часа, 20 хиляди часа трябват, за да не бъде след това човекът излишен за този свят, да не бъде само консуматор.

Затова не спирам дори и през лятото. Казвал съм го и друг път - за децата школите при мен са безплатни, те си плащат само пътните, храната и спането, не уроците. Дето се казва, аз

съм готов да плащам,

но да преподавам

- ако мога, и след смъртта си.

На 22 юли започвам лятната школа по приложна математика и физика в базата на проф. Минко Балкански в старозагорското село Оряховица, в нея участници са от седми клас до студенти. След това ще имаме лятно училище с много експерименти и малко математика.

По-късно ще се качим на лагер в старопланинския курорт “Паниците” над Калофер - с младши и старши групи, там идват деца от цял свят - Западна Европа, Америка, Южна Африка. Има и деца, които наистина се интересуват и стигат до големи идеи, които хранят света. За съжаление, се очертава, че скоро ще има и огромни маси от излишни хора, които няма да могат да се впишат в новия свят. Аз подготвям тези, които няма да бъдат излишни.

Ето, и други колеги правят школи, но в тях се решават готови задачи, които вече са давани някъде по състезания. И отговора го има някъде в интернет, в сборник. При мен лекциите не са най-важното, всяка седмица правим олимпиади със задачи, които не са давани никъде.

Налага се да ги измислям. Но благодарение на това побеждаваме китайците от време на време. Трябва да има изненада, човек да бъде поставян в бойни условия. И затова съм против този вид лекции, които се разпространяват и учат по интернет. Там, вярно, че аудиторията е голяма и хората се научават наведнъж, но какво правят - само преписват. А се знае, че човек не може да стане културист, ако само гледа как някой друг си разпъва мускулите.

- Приложима ли е формулата на Тео в българското образование?

- Проблемът е, че трябват законодателни промени, за да потръгнат нещата в училищата. В българското училище физика почти не се учи.

- Но ако попитаме един учител по история, сигурно и той ще каже, че малко история се учи днес в българското училище.

- Наистина, то всичко трябва да се учи, но първо, ученикът не е научен да си прави 20-те хиляди часа. И липсва възпитанието на родителите, оттам - и на децата. И трудолюбие липсва. Българинът е бил много трудолюбив, но когато е работил с дългата мотика.

- Казахте законодателни промени, какви по-конкретно?

- В образованието на първо време трябва да има по-сериозен контрол на изхода. То е както в едно предприятие - на входа се получават суровини, на изхода излиза готовата продукция. Но след като се влагат пари в едно начинание, трябва да се види какво имаме на изхода. Дали пък тези пари, които се получават, не се разходват напразно.

Разликата между нас и европейците например е, че ако в истинската Европа някой студент или ученик тръгне да преписва, моментално ще го посочат и ще си има неприятности, защото хората там не искат менте лекари и менте инженери, а такива, на които може да се разчита, че ще си вършат работата. Докато

нашите дипломи в момента

абсолютно нищо

не гарантират

Проф. Иван Лалов беше по едно време министър на просветата и сключи договор със свои колеги от Европа за взаимно признаване на дипломите. 20 години по-късно тези колеги му признали, че съжаляват, че са сключили тези договори.

- Какво все пак трябва да се промени според вас?

- Първо, България няма нужда от 57 университета. Има нужда от 3, обаче истински. България има население колкото един град в Европа, но в Европа няма град с 57 университета. Никъде и в света няма такъв град. Китайците казват, че при тях има университети, в които кандидатстват 10 хиляди души за едно студентско място.

А у нас местата са повече от абитуриентите. Значи, който поиска, влиза, което не е нормално. Но дори и да е така, вижте Германия - там даже нямат приемни изпити, влизат всички желаещи. Но после гонят от университета всеки, който не се справя или не иска да учи. Помня, че когато аз бях студент, влязохме 200 души, но завършихме 42. Сега картината не е такава.

- Нека се върнем към темата за базиликата в Плиска. Как стигнахте от Казанлък до нея?

- Тя, базиликата, стигна до мен. Потърсиха ме хората от Камарата на строителите с предложение да участвам в инициативен комитет, който иска да направи място за поклонение на българите, място, на което те да ходят и да получават самочувствие.

Както руснаците отиват в Москва на храма на Христос Спасителя и получават самочувствие за нещо голямо. Всъщност, ние си имаме и друг подобен общонароден символ - за мен такъв символ е Паметникът на свободата на връх Шипка, но този ще бъде от по-древни времена. Не едни руини с няколко камъка, които на българина нищо не му говорят, а сграда, в която ще може да се влезе и в нея да се видят различни неща.

Мисля, че наистина базиликата ще се превърне в национален символ, в нещо наистина българско.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

Българският паспорт продължава да бъде един от най-привлекателните в света. С него могат да бъдат посетени без виза 171 държави по света. Това ни нарежда на 18 място в глобалната класация на швейцарската фирма Henley & Partners за 2020 г., предаде БГНЕС. Рейтингът е изготвен в съответствие с броя на дестинациите

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

Няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г., сочат данните на Националния осигурителен институт, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май т.г. край Куклен, научи "24 часа". Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от касов апарат

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от касов апарат

Малко повече от 20 дни до крайния срок за софтуерите за управление на продажбите С последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предлага алтернативна възможност за регистриране и отчитане на онлайн продажбите, извършвани от електронните магазини. Лицата, приемащи неприсъствени плащания с дебитни или кредитни карти вместо да издават фискален бон

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди технологичните гиганти от Силициевата долина за рисковете, които те поемат, ако правят бизнес с Китай, предаде Франс прес. "Не съм тук да ви казвам да се откажете от Китай. Всъщност е обратното: искаме американските компании да забогатеят като правят бизнес там и да създават работни места тук в

Автогигант строи град на бъдещето без вредни емисии, роботи ще се грижат за хората

Автогигант строи град на бъдещето без вредни емисии, роботи ще се грижат за хората

В прототипа на “Тойота” ще живеят 2000 души, които ще тестват най-смелите урбанистични идеи Ще има три типа улици - за бърз транспорт, за бавно придвижване и пешеходни зони Ще бъде изградена подземна мрежа за доставки на стоки Представете си град с автономна мрежа за доставки, улици, разделени според скоростта на движение на автономните автомобили

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде завършено строителството на газопровода „Северен поток 2“, предава агенция EA Daily. Това заявление беше направено по време на пресконференция след преговорите с президента на Русия Владимир Путин. По нейни думи, проектът има всички права да съществува

"Газпром": България почна по-активно да изгражда газовата мрежа след критиките на Путин

"Газпром": България почна по-активно да изгражда газовата мрежа след критиките на Путин

България започна по-активно да работи по строителството на газоразпределителната мрежа след критиките на руския президент Владимир Путин, заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", информира ТАСС . Текстът на интервюто е публикувано на официалния сайт на Общоруската държавна телевизионна и

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили и не са допуснали внос в България на 1 931 тона 326,08 кг неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни през изминалата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 пратки, информират от Агенцията

Най-коментирани

Стоян Мавродиев на форум с бизнес елита във Виена

Стоян Мавродиев на форум с бизнес елита във Виена

„Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май т.г. край Куклен, научи "24 часа". Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди технологичните гиганти от Силициевата долина за рисковете, които те поемат, ако правят бизнес с Китай, предаде Франс прес. "Не съм тук да ви казвам да се откажете от Китай. Всъщност е обратното: искаме американските компании да забогатеят като правят бизнес там и да създават работни места тук в

С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

Изваждат водомерите на границата на собствеността С ремонти и ново отчитане ще намаляват загубите до 35-40%, сега са над 60 на сто Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите. Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде завършено строителството на газопровода „Северен поток 2“, предава агенция EA Daily. Това заявление беше направено по време на пресконференция след преговорите с президента на Русия Владимир Путин. По нейни думи, проектът има всички права да съществува

Стотици турци с децата си ще прекарат зимната ваканция в България

Стотици турци с децата си ще прекарат зимната ваканция в България

В края на тази седмица /17 януари 2020 г./ започва зимната /семестриална/ ваканция на турските ученици. Около 18 млн. учащи се ще бъдат две седмици във ваканция до 3 февруари т.г. "Зимна ваканция значи ски, сняг, забавления на открито, туризъм за деца и родители. През този сезон най-много са заявките за прекарване на зимната ваканция в България

Канят Тома Белев за консултант за подмяната на лифтовете на Витоша

Канят Тома Белев за консултант за подмяната на лифтовете на Витоша

Общинският съветник Тома Белев е поканен официално за консултант за намиране на изход от тежката ситуация на Витоша. Ръководството на "Витоша ски", която стопанисва част от съоръженията, разпространи следното свое решение:  „Витоша ски“ АД неведнъж е заявявала своето желание да подмени старите, амортизирани въжени линии на територията на Природен

След блокада в София - часовете по кормуване няма да се увеличават засега (Обзор)

След блокада в София - часовете по кормуване няма да се увеличават засега (Обзор)

Автоинструкторите постигнаха исканията си   Отменя се заповедта на министъра на образованието, с която часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42 часа. Това беше договорено след среща между министрите на транспорта Росен Желязков и на образованието Красимир Вълчев и представители на автомобилните инструктори

ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

Подготвя се нов закон за ВиК. В него ще бъде заложено спиране на водата, когато ползвателят й не плаща. Една от целите е да се работи за намаляване на загубите на вода до 35-40% от сегашните над 60%. Такъв закон е крайно необходим, казва управителят на ВиК Стара Загора Румен Райков. По думите му правата и задълженията са разхвърляни в различни

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

Българският паспорт продължава да бъде един от най-привлекателните в света. С него могат да бъдат посетени без виза 171 държави по света. Това ни нарежда на 18 място в глобалната класация на швейцарската фирма Henley & Partners за 2020 г., предаде БГНЕС. Рейтингът е изготвен в съответствие с броя на дестинациите

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Френски бизнесмен стана най-богатият човек на света

Новият най-богат човек на планетата (отново) е Бернар Арно - главен изпълнителен директор на луксозните стоки LVMH (Moet Hennessy — Louis Vuitton) , съобщават „Форбс” и БГНЕС. Арнот спечели 1,9 милиарда долара в петък, когато акциите на компанията се повишиха с 0,7%. В момента французинът притежава 117 милиарда долара

Тръмп ще се срещне в Давос с председателката на ЕК, за да обсъдят търговското напрежение
между САЩ и ЕС

Тръмп ще се срещне в Давос с председателката на ЕК, за да обсъдят търговското напрежение между САЩ и ЕС

Доналд Тръмп ще се срещне следващата седмица с председателката на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят търговските спорове между САЩ и ЕС, съобщиха трима източници, цитирани от Ройтерс. Дни след като Тръмп постигна голяма победа, сключвайки частична търговска сделка с Китай и след като предоговори северноамериканското споразумение за

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %. „Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

АЕЦ в Североизточен Китай с рекордно ниво произведено електричество за миналата година

Произведеното количество електроенергия в АЕЦ „Хунйенхъ", първата в Североизточен Китай, достигна рекордното ниво от 30 милиарда kWh през 2019 г. Базирана в провинция Ляонин, атомната електроцентрала съобщи, че е произвела с близо 9% повече електричество на годишна база. Благодарение на АЕЦ е било спестено потреблението на близо 10 милиона тона

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

"Главболгарстрой" ще строи Националната детска болница

"Главболгарстрой" ще строи Националната детска болница

Консорциумът "Детско здраве", в който водещо е участието на "Главболгарстрой" АД, спечели търга за строеж на първата у нас Национална многопрофилна детска болница. Това съобщиха от здравното министерство, след като днес здравният министър Кирил Ананиев обяви решението си. От явилите се трима кандидати

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Яна Георгиева е станала жертва на измама с лични данни от приятел на сина ѝ 69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви

Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама. “Вносът на свинско месо от Русия е забранен. Никога не е имало опасност за посетителите”, съобщиха организаторите на изложението. Около 14 ч

След посещение на министър Емил Димитров в ТЕЦ "Бобов дол" спират да горят отпадък

След посещение на министър Емил Димитров в ТЕЦ "Бобов дол" спират да горят отпадък

ТЕЦ "Бобов дол" се очаква да изключи едната си инсталация за горене на отпадък. Това стана ясно след посещението на министъра на околната среда Емил Димитров в централата. "Тази инсталация няма комплексно разрешително, въпреки че са в процедура на издаване на всички документи. Очаква се до месец-два да получат разрешителното