При липса на доказателства се произнасят от 3 до 6 месеца

Шофирате най-спокойно и някой ви удря. Оставили сте колата си на паркинг и на сутринта тя е одраскана. Статистиката сочи, че през 2018 г. за денонощие средно са ставали по 18 катастрофи. Знаете ли кои са първите стъпки при автомобилен инцидент? Как да предявим претенции, къде и какви са сроковете за уреждането им? На тези въпроси отговарят експерти от Комисията за финансов надзор в наръчник, изготвен след анализ на постъпилите в регулатора жалби.

Когато сте ударен от превозно средство със задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, претенции се завеждат в

застрахователното

дружество на

виновния водач

Ако сте решили да защитите допълнително автомобила си със застраховка “Каско”, трябва да знаете, че при инцидент прeтенциите се предявяват според условията и сроковете, разписани в застрахователния договор.

При предявяването на претенция и за двата вида застраховки трябва да представите на застрахователя коректни данни за банковата ви сметка, защото там ще ви бъде преведено определеното застрахователно обезщетение. Ако сте решили, че искате обезщетението да бъде преведено по банковата сметка на друго лице, трябва да представите пълномощно на застрахователя с нотариална заверка на подписите за застрахователната претенция или плащане. Също така в него трябва да има изявление, че сте уведомен, че имате право да получите плащането лично. След това обезщетението ще бъде преведено по другата банкова сметка, която сте предоставили.

В деня, когато завеждате искането за претенции по “Гражданска отговорност”, застрахователят трябва да ви уведоми за

доказателствата,

които ще е нужно

да представите

Те трябват, за да се установи размерът на претенцията, както и основанието за нея. При застраховка “Каско” застрахователят също трябва да ви уведоми какви доказателства ще са нужни.

Не е изключено да са нужни и допълнителни доказателства, които застрахователят да изиска. Това може да се случи в срок от 45 дни. При задължителната застраховка срокът тече от представянето на доказателствата, изискани при завеждането на претенцията.

При “Каско” 45-дневният срок се брои от представянето на доказателствата, определени с договора, които не са били предвидени в застрахователния договор при сключването му, но са необходими за определяне на претенцията.

Тези възможности съществуват само когато необходимостта от тях не е можело да се предвиди при завеждане на претенцията.

Важно е да знаете, че не се допуска изискване на доказателства, които целят необосновано забавяне на процеса или удължаване на уреждането на претенцията. В това число влизат и доказателства, които не може да предоставите заради нормативни или правни пречки.

15 работни дни е

срокът, в който

застрахователят

да се произнесе

по претенцията за задължителната или избираемата полица. Срокът започва да тече от представянето на всички доказателства. Ако не сте го направили, застрахователят все пак трябва до 3 месеца от предявяването на претенцията по “Гражданска отговорност” да се произнесе окончателно. Срокът за полиците “Каско” е 6-месечен.

Сключването на споразумение между вас и застрахователя не е задължително условие за изплащане на застрахователното обезщетение.

Трябва да се отбележи, че за “произнасяне” единствено се считат определянето и изплащането на обезщетението или застрахователната сума от страна на застрахователя, както и постановяването на мотивиран отказ за плащане.

15 работни дни е срокът за застрахователя да издаде възлагателно писмо до сервиза, ако сте се съгласили щетите да се отстранят от доверен сервиз. От КФН посочват, че ремонтът трае в рамките на разумен за изпълнението срок, ако не сте договорили друго.

Ако не сте съгласни с произнасянето, разполагате с възможността да подадете жалба за преразглеждане до застрахователя.

В едномесечен срок

от възражението

жалбата трябва да

бъде разгледана

и да се даде отговор.

В 7-дневен срок застрахователят е длъжен да ви представи писмена обосновка, ако сте подали жалба, че не сте съгласни с размера на обезщетението.Имате право да поискате споразумение със застрахователя, в което да е уреден размерът на обезщетението.

5 години е давността за погасяване на обезщетение по договори за “Гражданска отговорност”, считано от настъпване на застрахователното събитие.

При имуществената застраховка “Каско” обезщетенията се изплащат с 3-годишна давност, която започва да тече при настъпване на инцидента.