Клиентите трябва да получават пълна информация за курсовите разлики

Който превежда пари в държава от еврозоната или прави вноски по кредити към тях, след 15 декември т.г. трябва да изисква таксите за преводите да са равни с тези при вътрешните преводи.

Това следва от евродиректива, чието спаазване е задължително за всички банки и компании, които правят парични преводи.

Вносител на предложението бе българският евродепутат Ева Майдел. Тя изчисли, че таксите ще паднат от сегашните 10 евро до 2-5 лв. за превод и това ще спести 70 млн. евро за година.

Според подуправителя на БНБ Нина Стоянова, при електронните картови преводи банките са задължени да дадат на клиентите си информация за възможностите, за да не губят от курсови разлики.

Институции и търговци, които предоставят услуги по превалутиране на терминал или на мястото на продажба, ще са длъжни, преди да направят превода, да уведомят платеца за общата сума на таксите за превалутиране.

Тази такса трябва да бъде процентна надбавка спрямо последните обменни курсове на еврото, обявени от Европейската централна банка. Платецът задължително ще получава информация и за сумата, която ще се заплаща на получателя, както в паричната единица, използвана от получателя, така и в паричната единица на сметката на платеца, обясни Стоянова.

При кредитните преводи платецът трябва да получи информация за очакваните такси за услугите по превалутиране, които са приложими за кредитния превод, както и за очаквания размер на превода в паричната единица на сметката на платеца. Клиентът трябва да бъде уведомен и каква сума и в каква парична единица сумата ще стигне до получателя.

Тези изисквания ще влязат в сила малко по-късно след изравняването на таксите - от 19 април догодина.

До 14 септември тази година пък всеки, който предлага платежни услуги, трябва да въведе и да използва поне два начина за установяване идентичноста на платеца. Такива могат да бъдат еднократна парола и/или пръстов оптечатък или други избрани начини.

Който реши да не го прави, ще трябва да наеме одитори с опит в сигурността и да представи в БНБ резултати от стрестестове, предупреди Стоянова. Тестовете категорично трябва да доказват, че сигурността на системата осигурява нива , което е поне еквивалентно на останалите. Доставчиците ще са длъжни да уведомяват БНБ за всяка промяна.