Шефът на НЕК Петър Илиев въстана срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до председателя на КЕВР Иван Иванов и до все още шефа на БЕХ Петьо Иванов от вторник Петър Илиев изброява десетки, стотици и до милиард лева щети, които компанията е претърпяла заради решения за цените на тока от регулатора.

Компанията се оплаква, че с решението за цени от 1 юли тази година компанията ще продължи да трупа тарифен дефицит. Тя смята, че КЕВР незаконосъобразно не смята двете американски “Марици” за базови централи и само от това ще загуби 7 млн. лв. Още 3,2 млн. лв. тя ще загуби заради невключване на цената за достъп в цената на тока от вецове. С 65 млн. лв. очаква компанията да е вътре заради дело, заведено срещу нея по екологичната модернизация на “КонтурГлобал”, в която е съдружник, а инвестицията не е включена в цената. ИВАН ИВАНОВ

ИВАН ИВАНОВ

НЕК е поискала компенсация от КЕВР заради загубени дела от топлофикации по решения на регулатора, като само за това ще плати 12,48 млн. лв. Илиев се оплаква, че продължава практиката НЕК да не бъде компенсирана за минали регулаторни периоди, в които е натрупала дефицит за 1,49 млрд. лв., който е признат от регулатора. За 2014-2015 г. има да наваксва загуба от 502 млн. лв. 102 млн. лв. вътре е компанията и заради непризнаването на платените емисии на американските централи.

Писмото завършва с това, че в очакване на проверки на КЕВР НЕК остава с безусловен тарифен дефицит от над 1 млрд. лв.

От регулатора заявиха, че ще се запознаят с писмото и тогава ще коментират. В същия ден, 23 юли, КЗК обяви, че е наложила на НЕК санкция от 315 612 лв. заради злоупотреба с господстващо положение. От сайта на КЗК става ясно, че НЕК е упражнявала монопол на пазара на балансиране на производители на електрическа енергия от ВЕИ при производство на еленергия по преференциални цени.