Столичната община обяви обществена поръчка за избор на фирми, които да чистят и събират отпадъците в почти всички райони на града.

Прогнозната стойност на поръчката е общо над 363,3 млн. лв. без ДДС и е за 5 г. Градът е разделен на 7 зони, в които влизат 19 района и част от “Триадица”, който е разделен на две.

Срокът за подаване на офертите на кандидатите е 21 август, а кои компании искат да чистят столицата ще стане ясно на следващия ден, в който предложенията ще се отворят.

Причината за обявяването на процедурата е, че догодина изтичат договорите на сегашните фирми, които отговарят за чистотата, обясниха от Столичната община.

От процедурата става ясно, че общинското дружество “Чистота Искър” ще продължи да чисти само един район - “Красна поляна”, вместо сегашните три. Причината вероятно са последните скандали около дружеството, при които стана ясно, че то плаща на външни фирми да извършват дейностите, които общината му е поверила. Една от тях е близка до бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Заради откритите сериозни нарушения в “Чистота - Искър” столичният кмет Йорданка Фандъкова изпрати данните от проверката на прокуратурата. Тогава тя каза, че поискала точни данни с какъв капацитет разполага общинското дружество, за да се прецени с чистенето на колко района може да се справи.

Така извън процедурата остават само районите “Красна поляна”, част от “Триадица”, “Витоша”, “Младост” и ”Овча купел”.

В новата процедура отново има условие една компания да може да отговаря само за чистенето на две зони, за да няма монопол. За всяка от зоните са заложени изисквания за налична техника. При оценката на кандидатите техническото предложение ще носи 50%, а останалите ще се формират от офертите за цени на всяка от дейностите.