„Строителство, лека промишленост, търговия и ремонт на автомобили и земеделие са най-рисковите сектори за сивата икономика у нас” – каза в Добрич президентът на КНСБ Пламен Димитров на информационната кампания на синдиката в града „Сивото убива”. „21 процента е делът на симвта икономика сега у нас, при 35 процента през 2010 г.” – добави той.

В Добричка област в земеделието заетите лица са 23 120, от които самонаети се водяг 18 400 души, а регистрираните по трудов договор са едва 4700. „6 процента от регисгрираните в областта 10 820 стопанства на практика обработват почти цялата земя в Добрудка, която е 3,4 млн. дка.

В земеделието, освен в големи кооперации и научни инститтути, нямаме структури и сигнали пристигат трудно” – каза още Димитров.

Около 90 процента от автосервизите и търговията с авточасти е в сивия сектор. „Целта на кампанията, която ще мине през цялата страна, а Добрич е 12-тата спирка, е да разясним на хората, че сивата икономика и недекларираните доходи са заплаха за техните осигурителни и пенсионни права” – каза още Димитров.