Управителят на "Агенция БГНЕС" ЕООД е подала молба до Софийски градски съд (СГС) да бъде открито производство по несъстоятелност срещу дружеството. От молбата, която е вписана в Търговския регистър, става ясно, че първоначалната дата на неплатежоспособността е 15 юли тази година, а дружеството дължи 600 хил. лв. от неплатени данъци и осигуровки. Компанията притежава и марката "БГНЕС", която в началото на юни беше обявена за продажба на търг от НАП, съобщава "Капитал".

Основателят и собственик на БГНЕС Любчо Нешков каза пред "Капитал", че фирмата, на която се иска несъстоятелност, е стара и тя няма дейност от шест години. Сега се иска нейното закриване, защото тя не може да си събере взиманията. "Става дума за стара фирма. Сайтът и марката "БГНЕС" са собственост на "БГНЕС Груп" и няма опасност за работата на сайта", каза Нешков, който според регистъра е управител и собственик на "БГНЕС Груп". Фирмата, за която сега се иска несъстоятелност, се притежава от Славица Нешкова.

Проверка през търсачката google показва, че има два сайта bgnesagency.com и www.bgnes.com в менюто и на двата сайта се вижда, че главен редактор на медиите е един и същи човек - Георги Пашкулев. Очевидно задълженията на сайта БГНЕС са оставени в старото дружество, а медията продължава дейността си в ново, без задължения.

В началото на юни стана ясно, че НАП продава принудително марката БГНЕС. В сайта на приходната администрация се вижда, че съобщението за продажбата на марката на частната информационна агенция е от 30 май, а срокът за подаване на предложения е бил 21 юни. Началната цена е била 30 500 лв., а търгът трябваше да се състои на 28 юни. Няма публична информация за резултата от търга.

Тогава пред медиите главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев потвърди информацията, като уточни, че става дума за търговски спор, отнесен до съда.

В Патентно ведомство обаче има регистрирана друга марка "Агенция БГНЕС", заявката за която е подадена през юни тази година. Очевидно с нея продължава развитието и работата си bgnesagency.com оттук нататък.

От молбата до СГС се вижда, че старото дружество "Агенция БГНЕС" не може да изпълни изискуеми парични задължения в размер на 607 хил. лв., като 539 хил. от тях са свързани с търговската му дейност. Задълженията на дружеството към Националната агенция за приходите (НАП) са за неплатени данъчни и осигурителни вноски.

От подаваните финансови отчети от "Агенция БГНЕС" се вижда, че дружеството започва да трупа неплатени данъци и осигуровки от 2014 г. насам.

Към датата на подаване на молбата преди близо две седмици приходите на дружеството са незначителни и то е в свръхзадлъжнялост и продължава да трупа задължения за лихви и дори разсрочването им няма да му помогнат да се справи с кризата.

Информационна агенция БГНЕС започва да работи през 2001 г. От Търговския регистър се вижда, че едноличен собственик на капитала на агенцията в размер на 100 хил. лв. е Славица Нешкова, която е и управител на дружеството, което в момента иска несъстоятелност.

Управител и собственик на новото дружество "БГНЕС Груп" е Любчо Нешков.

Преди четири години информационната агенция БГНЕС обяви партньорство с медийната група на руския магнат Александър Лебедев ESI Media, която притежава британския вестник The Independent.

Редакционната политика на БГНЕС през последните години беше по-скоро проправителствена, а по времето на кабинета "Орешарски" там се появяваха анализи в подкрепа на спорните решения на кабинета.