Основни акценти на икономическата дейност на Китай през първата половина на годината и интерпретация на ключови моменти, представени от извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България

  - Ваше Превъзходителство, как се развива икономиката на Китай през първата половина на годината?

- През първата половина на годината вътрешната стабилност на икономическите операции в Китай беше с положителен напредък, а трансформацията и модернизацията постигнаха забележителни резултати: влязоха в сила редица политики за намаляване на данъците и намаляване на таксите, бизнес средата продължава да се подобрява и стремежът към иновации продължава да се проявява.

- Бихте ли описали по-подробно основните акценти на икономическото развитие през посочения период?

- Първо, икономиката като цяло е стабилна.

Икономическата

дейност остава в

разумни граници

в продължение

на много години,

а икономическите основи продължават да поддържат стабилна и добра тенденция.Основните икономически показатели са в съответствие с очакванията.

- Има ли ръст при броя на новите работни места?

- Заетостта и цените остават стабилни. От януари до май броят на новите работни места в градовете в цялата страна е бил 5,97 милиона и 54% от годишния план е завършен.

- Бихте ли ни казали по-конкретни данни за потребителските цени?

- През първата половина на годината индексът на потребителските цени нарасна с 2,2% спрямо същия период на миналата година, а PPI се повиши с 0,3% спрямо същия период на миналата година.

Икономическата

структура

непрекъснато

се оптимизира

През май темпът на нарастване на печалбата на промишлените предприятия се превърна от отрицателен в положителен, като темпът на растеж на високотехнологичните производствени и стратегически развиващи се отрасли е значително по-бърз от този на цялата индустрия.

- Темата за данъците и таксите е изключително чувствителна за всеки човек. Каква е ситуацията там през първото полугодие?

-Намаляването на данъците и таксите в по-голям мащаб напредва както се очаква. Поредица от политики за намаляване на данъците и таксите, като задълбочаване на реформата на данъка върху добавената стойност и индивидуалната данъчна реформа, са концентрирани и ефективни. От януари до май натрупаните

данъчни намаления в

страната възлизат

на 816,8 милиарда юана, като през първата половина на годината основната пенсионна застраховка, осигуровките за безработица и осигуровките за трудова злополука на предприятията намаляват с над 128 милиарда юана.

- Увеличават ли се новите предприятия и други производствени звена?

- Оптимизацията на бизнес средата продължава да стимулира жизнеността на пазара и социалната креативност. От януари до май има 2,86 милиона нови регистрирани предприятия със средна дневна активност от 18 900,

броят на новите

регистрирани

индивидуални

промишлени и

търговски звена

се е увеличил с

повече от 20%

на годишна база, отразявайки жизнеността на иновациите в социалното предприемачество и доверието на участниците на пазара.

- Особено през последните години големи очаквания за продължаване на икономическия растеж има в посока на вътрешното потребление. Има ли ръст там?

- Вътрешното потребление продължава да играе водеща роля в икономическия растеж. През май общият обем на продажбите на дребно на социални потребителски стоки нараства значително, като общите продажби на дребно нарастват с 8,1% през януари-май, а темпът на растеж е с 0,1 процентни пункта по-бърз от този за януари - април. Поредица от инициативи за насърчаване на потреблението постепенно се осъществяват.

- Иновациите са главна движеща сила навсякъде по света, но неслучайно Китай е един от лидерите в това отношение. Какви са тенденциите там напоследък?

-Иновациите продължават да се увеличават. Инвестициите в иновационни технологии продължават да се увеличават, броят на заявленията за патенти се е увеличил значително. Инвестициите за основни научни изследвания са увеличени, усилията за подобряване на слабите сфери, като основните научни и технологични, са значително засилени.

Изграждането на

нововъзникваща

инфраструктура

като 5G напредва

непрекъснато,

модернизирането на промишлеността се ускорява, а новите продукти поддържат бърз растеж.

- За по-бързия и стабилен икономически растеж финансирането е от първостепенно значение. Има ли проблеми в тази сфера?

- Финансовата подкрепа за ключови и слабо развиващи се области е увеличена. Темпът на растеж на малките и микрокредитите в края на май е 21%, което е с 5,8 процентни пункта повече спрямо края на предходната година, което е по-високо от растежа на всички кредити за същия период със 7,6 процентни пункта.

Малките и микро

заемите в петте

големи

държавни банки

са нараснали с

23,7%

в сравнение с началото на годината, това е близо до поставения годишен ръст от 30%. От януари до май частните заеми за предприятията възлизат на 1,32 трилиона юана, което е увеличение от 407,8 милиарда юана на годишна база.