Има реална опасност африканската чума по свинете да се появи и в Северна Македония, предупреждават македонските ветеринари и заявяват, че в момента се взимат всички необходими мерки, които е възможно да бъдат взети, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

В следващия период ветеринарите ще посещават ферми, за да обучават стопаните, но и те трябва да бъдат коректни, ако се съмняват, че свинете им са се разболели.

Държавата е подготвена и има изготвен план, ако африканската чума се появи в страната. Засега не е направена оценка на евентуалните щети.

"Имаме фонд от около 160 000-200 000 свине. Ако една свиня струва около 6000 денара, ще получите цифрата. Това обаче не означава, че всички ще се разболеят и всички ще бъдат унищожени. Има ясни правила, унищожават се свинете в район от три километра от появата на болестта. Ако заболяването се появи, щетите може да бъдат много големи, но правим всичко да не се появи", каза за телевизия Сител директорът на Агенцията за храна и ветеринарство Зоран Атанасов.

Полицейски инспектори в координация с прокуратурата извършха проверка във фирми, собственост на охридския съветник от редовете на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Нефи Усеини, съобщават македонски медии.

Вчера, след вече извършени разследвания, била проверена базата за бетон, собственост на Усеини. Трима инспектори проверявали механизацията, условията за работа на работниците и искали документи за наемането им на работа и за осигуровките им.

Съветникът в общинта Охрид Нефи Усеини стана известен след като откри незаконно заведение в защитения район на Охрид. Обектът не е съборен въпреки решението това да бъде направено, съобщава сайтът МКД.

В Северна Македония днес е в сила оранжев код за опасност от високите температури и УВ-индекс. Предупреждението е активирано за района на Скопие, течението на река Вардар и източните части от страната.

Местните синоптици предупредиха, че под влияние на много гореща въздушна маса до средата на следващата седмица времето в Северна Македония ще бъде слънчево и много горещо, само в петък ще има известно увеличение на облачността.

Максималната температура днес ще достигне от 33 до 39 градуса, а УВ индексът - 9. Лекарите призовават да се спазват препоръките за защита от горещините не само за директно излагане на слънце, а и за внимателно консумиране на храна, правилно поведение при движение на открито и в природата, както и правилно третиране на домашните животни.