Потребителското доверие се доближава до рекорда от 2018-а 

Доверието на потребителите и оптимизмът им за близкото бъдеще са се устремили към нови рекорди през юли, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това се дължи предимно на жителите на градовете, които са готови да харчат за неща за дълготрайна употреба: кола, жилище и дори вила.

Потребителското доверие като цяло през юли се покачва с 0,8 процентни пункта спрямо тримесечие по-рано, а на годишна база повишението е с 2,6 пункта. Същото се отнася и за оценката на хората за икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца - тя е по-висока, отколкото е била преди три месеца, и е на едно и също ниво с оценката по същото време миналата година.

Паралелно с това оценката на хората за финансовото състояние на домакинствата им и очакванията за близкото бъдеще леко се подобряват, но само за градското население. Живеещите в селата имат по-мрачни очаквания, отколкото преди 3 месеца.

Българите, които смятат, че времето сега не е подходящо за спестяване, намаляват, показват данните. Последната анкета, направена през юли, регистрира и малко по-позитивна нагласа в намеренията на гражданите по отношение на извършването на разходи за предмети за дълготрайна употреба, което включва покупка или построяване на жилище, вила и закупуване на лека кола през следващите дванадесет месеца. Пикът на тези нагласи е бил в началото на 2018 г., след това те са спаднали, но напоследък отново се увеличават почти до същите нива както в началото на 2018-а.

Жителите на селата са били най-оптимистично настроени за големи разходи през цялата втора половина на 2017 година, но оттогава насам тези нагласи сред тях постоянно спадат.

В масовото съзнание, изглежда, няма връзка между този оптимизъм (песимизъм) и очакванията за инфлацията и безработицата през следващите 12 месеца. И селското, и градското население считат, че през следващата една година ще има леко покачване на потребителските цени, но не по-високо, отколкото е било през последните 12 месеца. Очакват и леки съкращения, но живеещите на село смятат, че те ще са по-големи, отколкото прогнозира градското население.