В Добрич създадоха Национална асоциация на производителите на етерични масла Кампанията по прибирането на лавандулата приключи и добивите са по- високи спрямо предходните години - съобщи директорът на областната дирекция „Земеделие” в Добрич Десислава Иванова.

През тази стопанска година и площите с маслодайната култура в област Добрич са почти двойно по-големи – близо 72 239 декара.. Общо за дестилериите са осигурени 46 555,8 тона лавандула. Средният добив от лавандулата в региона надхвърли миналогодишното средно производство. Земеделските производители прибират по 647 килограма от декар при 525 килограма миналото лято- казват още от областната дирекция “Земеделие”.

Най –високите добиви са в община Генерал Тошево - 720 кг от дка. „Докато като окосена тревна маса от декар лавандулата тази година е повече, то добивът на масло от декар е поне двойно по-малък в сравнение с предходната година. Добивите са между 5 и 6 кг масло от един декар, което е значително по-ниско от миналата година, когато бе два пъти повече – 10-13 кг/дка” – коментират собственици на дестилерии.

През 2017 г. резултатите достигнали 15-17 кг масло от декар. Общо събрание на новосъздадена Национална асоциация на производителите на етерични масла се проведе в Добрич в края на миналата седмица. „Създаването на Национална асоциация на производителите на етерични масла в Добрич е нормално, защото именно в Добруджа се отглеждат най- много етерично-маслени култури” - каза Петър Христов –председател на Управителния съвет. „Искаме големите търговци да ни познават, да се запознаят с нас и да кажат какви са техните изисквания, за да се преориентираме. Да сеем и да произвеждаме това, което се изкупува и се търси на пазара” - добави Христов. По думите му досега всичко се е случвало „на сляпо” и производителите не са се съобразявали с тенденциите на пазарите, за това какви сортове се търсят там и какви са интересите. „Целта ни е всеки да знае, че, ако избере даден сорт, ще има определен добив, както и производителите да бъдат улеснени”- добави той.

„Всяка година цената на лавандуловото масло е различна. Тази година добивите бяха по-ниски, цената е 75 лв. за кг и също е по- ниска в сравнение с м. г.” – заяви Христов..