Борисов ще разговаря с руския си колега Медведев дали това е възможно

Продължаваме да търсим големи инвеститори като “Фолксваген” и “Хюндай”, каза премиерът

Туркменистан се интересува дали техен природен газ може да стигне до България и с него да се захранва газовият хъб “Балкан”.

“Туркменистан разполага с големи газови находища. Най-вече им е интересно дали можем да захраним газовият хъб “Балкан”,

това може да

стане само

съвместно с

руската страна”,

заяви премиерът Бойко Борисов. Той присъства на откриването на Международната каспийска изложба за иновативни технологии в град Туркменбаши.

Българският премиер е в Туркменистан за участие в първия каспийски икономически форум. С него са министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на икономиката Емил Караниколов, на енергетиката Теменужка Петкова и на транспорта Росен Желязков.

На срещата с Медведев (руският премиер също е в Туркменистан - бел. ред.) ще говорим дали може да се направят суапови сделки, защото тръбите минават през Русия, обясни Борисов. Той допълни, че Туркменистан е третата в света по залежи на газ и нефт страна, но екологичната оценка на Каспийско море не позволява изграждането на газопроводи. Затова ще се търсят сделки с трети страни за доставката до българския хъб.

Българският премиер каза още, че наши компании навлизат в Туркменистан, щели да се престрашат и други, защото има гаранции за техния бизнес.

В България пък вече имало толкова много инвестиции, че няма работна ръка, но продължаваме да търсим големи инвеститори. Борисов даде пример с Германия и Южна Корея и компании като “Фолксваген” и “Хюндай”. Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1,5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници, посочи българският премиер.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че България продължава да се бори за немската инвестиция в автомобилостроенето. Появил се е и втори южнокорейски инвеститор, който оглежда терени у нас.

“На много начален етап е. Инвестицията е такава, каквато е на “Фолксваген”, даже малко по-голяма, но не е за автомобили. В момента отново сме в състезание с няколко държави. Знаем, че има интерес”, каза Караниколов.

Борисов акцентира върху сътрудничеството с Турменистан в сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии.

Голям интерес

имало и в

машиностроенето

В неделя Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Българският премиер изтъкнал желанието на страната ни да развива партньорство с Туркменистан в търговията, строителството, енергетиката и туризма и поканил Бердимухамедов да посети България.

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри бизнес форум и заяви, че страната ни е готова да окаже подкрепа на туркменски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори с висока добавена стойност.

В неделя следобед се проведе и четвъртата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, неин съпредседател е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов поздравява българския премиер Бойко Борисов преди срещата им.
Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов поздравява българския премиер Бойко Борисов преди срещата им.
Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов изпраща българския премиер Бойко Борисов след срeщата им в неделя. Борисов го покани да посети България.
Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов изпраща българския премиер Бойко Борисов след срeщата им в неделя. Борисов го покани да посети България.