Най-високи суми ще се изплащат на децата на загинал- до 60 хил. лв.

4480 лв. обезщетение ще се дават при леки контузии на глава и гръден кош след катастрофа. Това предвижда проект за методика за изчисляване на обезщетенията. Сега за такава травма се плащали 2000 лв.

323 337 лв. общо ще се полагат за 3-ма преки наследници на загинал при пътен инцидент. Сметката е за мъж на 49 г. с 24 хил. лв. годишен доход, а парите са за съпругата и две непълнолетни деца. Без методика застраховател платил 340 хил. лв.

С подобни примери председателят на Асоциацията на застрахователите Константин Велев, членът на УС Светла Несторова и шефът на Гаранционния фонд Борислав Михайлов представиха в понеделник методиката, по която ще се смятат имуществените и неимуществени вреди.

Вариантът за методика е разработен от консултанта “HLB България”, избран от Гаранционния фонд след конкурс.

Проектът е внесен в Комисията за финансов надзор. Регулаторът трябва да подготви наредба, с която методиката да бъде въведена.

200 травматични точки да определят размера на компенсациите, изплащани от застрахователите, предвижда проектът. Всяка точка носи сума, равна на минималната заплата в момента на изплащане на обезщетението. За 2020 г., когато се планира методиката да е в сила ще е 610 лв. Според Велев това е добър вариант, защото автоматично ще се актуализира.

Методиката

въвежда лимити

за всеки роднина

и максимален брой точки, по които да се пресмята обезщетението. За по-далечните родственици максималният размер е 5000 лв., колкото е записан и сега в Кодекса за застраховането.

Лимитите може да бъдат надхвърляни при особени случаи, се предлага с проекта - например, ако дете е било свидетел на смъртта на пътя на родителите си. За подобни казуси има коефициент, който ще коригира обичайната сума нагоре.

За да влязат в листата на имащи право на компенсации, близките на пострадалия или загиналия ще доказват, че са били в едно домакинство, т.е. са имали общ бюджет.

Изплащаните суми ще включват разходи за лечение и възстановяване, загуба на доход, ако има процент инвалидност, и разходи за преустройство на дома и грижи, а също така и за компенсация за неимуществени вреди. Броят точки и при двата вида зависи от възрастта на пострадалия и от неговия доход.

Наследниците на починали при катастрофи имат право на компенсация за пропуснати ползи,

размерът на

които зависи от

нетните приходи

на загиналия,

както и от техния статут спрямо него и тяхната възраст - непълнолетни, пенсионери или работещи.

Право на обезщетение, според методиката, имат съпруг, или такъв, с който починалият е живял на семейни начала, както и деца, включително осиновени.

Лимитите за неимуществени вреди за съпруг са от 40 до 60 хил. лв. в зависимост от продължителността на съвместния живот. Дете до 18 г. може да очаква 50-60 хил. лв., а ако е пълнолетно - 30-50 хил. лв. Родител може да очаква обезещетение от 40 до 60 хил. лв. , а всички останали роднини и близки - до 5000 лв.

Обезщетенията могат да се плащат и разсрочено например на всеки три години.

Дoхoдът, който се компенсира от застрахователите, щe ce глeдa за

3 гoдини нaзaд,

ще ce дoкaзвa

c дoкумeнти

и щe ce вземa нaй-виcoкaтa cумa. Oбeзщeтeнията щe ce изчиcлявaт, кaтo ce отчита кoлкo oщe гoдини e имaл зaгинaлият дo пeнcиoнирaнeто си и с колко бихa ce увeличили доходите му зaрaди инфлaциятa.

Според застрахователите действието на методиката ще затвори ножицата между размера на обезщетенията, присъждани от различни съдилища в момента.

Юристи обаче твърдят, че методика, разписана в наредба, не може да има задължителна сила за съдилищата. Според Велев няма как да си знае дали съдиите ще се съобразяват с нея, но тя била обективна база, на която да стъпят за решенията.

“Целта ни бе да намерим баланс, това е само предложение, от нея могат да отпадат текстове, а други да бъдат променени”, каза една от авторките на проекта Розалина Градинарова. Юристи от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче твърдят, че сумите ще намалеят. В момента съдът при смърт на пътя давал 120 хил., а с методиката таванът ставал 80 хил.