Чешкият милиардер Петр Келнер участва в надпреварата за покупка на медийната група Central European Media (CME), която притежава българската телевизия Би Ти Ви. И не само това - той е останал единственият кандидат в сделката, пише чешкото издание “Хосподарске новини”, както и някои словашки медии.

През последните две години европейската медийна група Central European Media, част от американската AT&T продаде част от активите си в Централна и Източна Европа. През март групата обяви, че е започнала “преразглеждане на стратегическите опции, включително евентуална продажба на компанията”. Оттогава текат различни спекулации дали ще бъдат продадени отделни телевизии, или цялата група, която оперира в пет държави - в Словакия държи телевизия Markiza, в Чехия - TV Nova, в Румъния - PRO TV, в Словения - Kanal A, POP TV и други, а в България - Би Ти Ви, Ринг тв, както и тематичните канали “Би Ти Ви Комеди”, “Би Ти Ви Екшън”, “Би Ти Ви Синема” и “Би Ти Ви Лейди”.

В началото имало няколко кандидати за покупката на CME, като впоследствие останали двама - инвестиционната група PPF на Петр Келнер и американската медийна компания “Дискавъри”.

“Хосподарске новини” пише, че “Дискавъри” вече няма интерес към сделката, което значи, че Келнер остава единственият кандидат. Източник на чешката медия потвърждава, че става въпрос за продажбата на цялата медийна група. В статията обаче се поставя под съмнение дали при евентуална покупка от страна на Келнер, той ще запази всички телевизионни канали в Централна и Източна Европа.

Според “Хосподарске новини” окончателно

решение за сделката е трябвало

да бъде взето до края на юли или

началото на август, но се е

забавило заради спорове

по отношение на цената

PPF не за първи път се опитва да придобие CME - през 2017 г. тя отново участва в наддаване за медийната група, но се отказа. Тогава кандидати останаха китайската CEFC и чешко-словашката Penta Investments. Освен това групата на Келнер е притежавала чешката телевизия TV Nova между 2002 и 2004 г., но след това я продава на CME.

Келнер не за първи път се пробва да придобие и българска телевизия, като участва неуспешно в сделката за “Нова телевизия”. Компанията му беше спряна от българската Комисия за защита на конкуренцията. Като мотиви за отказа да одобри PPF за купувач антимонополният орган изтъкна водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което може да застраши конкурентната среда в този пазар. Опасения имало и за хоризонталното препокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия.

Келнер, който е смятан за най-богатия чех, успя успешно да приключи друга сделка у нас - тази за “Теленор”. Той взе от норвежците бизнеса не само в България, но и в Унгария, Сърбия и Черна гора.