И днес световните борси продължават да реагират негативно на ескалиращото напрежение между протестиращите в Хонконг от една страна, които нарушават въздушния трафик и изискват реформи и прозрачност, и от друга страна властите на автономната територия и правителството в Пекин.

Безредиците само засилват несигурността по отношение на търговската война със САЩ, тъй като има засилващите се притеснения, че Китай може да се намеси в конфликта в Хонконг, използвайки дори военна сила, предаде БНР.

Основният фондов индекс Hang Seng на хонконгската борса се понижава във вторник с 2%, докато китайският индекс Shanghai Composite - с 0,65%, японският Nikkei - с 1,11% и южнокорейският Kospi - с 0,85%.

Европейските борси също стартират негативно за трета поредна сесия на търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,28%, немският DAX -30 - с 0,27%, френският CAC40 - с 0,28%, италианският Mib- с 0,59% (преди днешното обсъждане в Сената на Италия на дата за вота на недоверие спрямо правителството), испанският Ibex 35 - с 0,48% и британският FTSE100 - с 0,13%.

Снощната търговия на Уолстрийт приключи със солидни понижения, дължащи се отчасти и на инвеститорските опасения относно протестите в Хонконг. DJIA затвори със загуба от близо 390 пункта (спад с 1,48%), широкият индекс S&P500 се понижи с 1,22%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,20%.

Инвеститорите по цял свят се притесняват, че китайското правителство би могло да погледне на случващото се в Хонконг като на въстание, което може да върне спомените от площад "Тянанмън", когато китайските военни през май 1989 година насилствено разпръснаха редица протестиращи студентските, предизвиквайки кървава конфронтация, видяна от целия свят.

Някои се опасяват, че Китай, обявявайки протестите за "терористичен акт", може да прибегне до военни действия. Китай разполага с 6000 до 10000 войници на Народната освободителната армия, разположени в Хонконг, според "Уолстрийт джърнъл".

Пазарни участници и анализатори посочват, че по-нататъшно засилване на напрежението, или дори кървав сблъсък, могат да предизвикат сериозно сътресения на глобалните капиталови пазари, тъй като на Хонконг се гледа като на един от световните финансови центрове и задълбочаване на проблемите в региона би могло да спре всякакъв шанс за намиране на краткосрочно решение на китайско-американската търговска война.

"Нарастващото напрежение в Хонконг, което може да доведе до по-голяма намеса от страна на континенталните китайски власти, представлява риск за региона, тъй като Хонконг е основен финансов център и негов срив може да се отрази както на пазарите в Азия, така и да се прехвърли на пазарите в Европа и САЩ“, посочи за агенция MarketWatch Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance.

"Освен това китайските медии вече обвиниха САЩ, че застават зад протестите - или поне ги насърчават - като по този начин се опитват да обвържат хонконгските протести с по-големия търговски спор с Вашингтон", допълни Закарели.

В крайна сметка, твърд отговор на протестиращите от страна на китайската Народна освободителна армия, свързан включително с отнемане на човешки животи, може да доведе до доста голямо "неудобство" за администрацията на Доналд Тръмп да сключи всеобхватна търговска сделка с Китай, за каквото настоява американския президент.

Крис Закарели отбеляза, че дори Тръмп да е готов да омаловажи евентуално китайско насилствено противодействие в Хонконг, не е ясно, че това ще направи и Конгресът на САЩ, което би поставило под сериозен въпрос шанса за скорошна търговска сделка с Китай.

"Големият страх е, че Пекин може да отговори със сила, връщайки спомените за площад "Тянанмън". Ако това е така, оценките на Политбюро за икономическите перспективи ще трябва да бъдат преразгледани, ставайки по-песимистични. От своя страна пазарите ще трябва да започнат да таят все по-слаби надежди относно степента и бързината на напредъка, възможен на цял куп фронтове, включително по отношение на търговските преговори със САЩ", заяви пред MarketWatch и Кен Оделуга, пазарен анализатор от City Index.