Спад на безработицата и по-умерено кредитиране ще има до края на годината

По-ниски лихви по кредитите, леко увеличение на инфлацията и запазване на темповете на ръста на икономиката очакват от финансовото министерство за третото тримесечие на тази година.

Прогнозите са на финансовите посредници и са обобщени в изданието “Очаквания и прогнози”, обявен на сайта на ведомството.

Икономиката

ще расте

и през третото тримесечие. Очакванията са за запазване на темпове, сходни на ускорението от първото тримесечие. Тогава брутният вътрешен продукт се ускори до 4,8% на годишна база, при 3% през четвъртото тримесечие на 2018 г.

Леко увеличение на инфлацията ще има през третото тримесечие, а главните “виновници” са по-високите фючърси на петрола със срок на доставка през септември, шокове в предлагането в световен мащаб - например при свинското месо - както и приетите по-високи административни цени на електроенергията и топлоенергията у нас, които са в сила от юни.

В обратната посока - към задържане на сегашните нива, ще действат цените на суровия нефт, които ще останат стабилни. От началото на годината инфлацията показва тенденция да върви леко нагоре - 2,8% през второто тримесечие от 2,5% през първото.

Нов спад на

безработицата,

особено в строителството и услугите, са очакванията за пазара на труда. Леко влошаване има само в промишлеността, която постепенно ще се стабилизира. Доларът ще поскъпне, макар и минимално, срямо еврото и лева. Опасенията за икономическия растеж в еврозоната, решенията на ЕЦБ да остави лихвените проценти на сегашните им нива обезценяват еврото. Отчетената рекордно ниска безработица в САЩ пък подкрепя поскъпването на американския долар.

Очакванията са банките в еврозоната да запазят основната лихва на нулево равнище. БНБ за първи път въведе нулев процент през февруари 2016 г. и оттогава той не е променян.

Лихвите по депозити, които са близо до нулата, ще се понижат още и в трите валутни сегмента - левове, евро и долари. Ако очакванията се потвърдят, това ще означава бавно обръщане на тенденцията, след като през второто тримесечие средните лихви леко се повишиха - с около 2 процентни пункта.

Спестяванията ще се увеличават, движени, от една страна, от нарастващ разполагаем доход, и от друга- на недостатъчно инвестиционни алтернативи на банковите депозити. Тези два фактора ще се окажат по-силни от почти отрицателните лихви.

Заемите ще

поевтиняват още

Низходяща ще бъде посоката и при средната цена на кредитите в евро, левове и долари. Това означава, че поевтиняването, основно при ипотечните заеми, започнало през второто тримесечие, ще продължи.

Кредитирането ще се запази високо, но темповете на нарастване през третото тримесечие ще са умерени. Очакванията за това са свързани с благоприятната макроикономическа среда, в т.ч. ниските лихвени проценти, нарастващите доходи и ниската безработица.

Левовите заеми ще продължат да нарастват, докато отпуснатите кредити в евро на домакинствата ще запазят тенденцията си на намаление от началото на годината и през третото тримесечие.

Фирмената

задлъжнялост

без промяна,

след като през второто тримесечие на 2019 г. е намалял процентът на предприемачите, които съобщават за финансови проблеми. Очакванията са тази тенденция да продължи на фона на продължаващо търсене на заемни ресурси от банките и при високи темпове в намаляването на лошите кредити.

Сравнение с пролетната прогноза на финансовото министерство показва, че

бизнесът е

по-оптимистично

настроен към темповете на икономически ръст. Неговите очаквания са за такъв над 4,5%, докато експертите на финансите понижиха прогнозата си до 3,4% за тази година и до 3,3 на сто за идните три години.

Еднопосочни са очакванията за трудовия пазар. За 2019 г. се очаква повишение на заетостта с 0,4%, записаха в прогнозата си от финансовото министерство.

Разминаване има и при инфлацията. Докато финансовото министерство очаква средногодишна инфлация около 1,8%, финансовият бизнес е по-консервативен и предвижда средногодишна инфлация над 2,5% за третото тримесечие на тази година.