Най-често се установява несъответствие

на наличността в касата с отчетеното

Бизнесът по морето е дисциплиниран. Това показват проверките по родното Черноморие на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

В 8 от 10 проверки по морето данъчните не откриват нарушения, което означава, че при едва 20% от проверените има нередности.

От данъчното ведомство посочват, че щом при лятната контролна кампания до момента в над 80% от проверките не са открити нарушения, това е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания.

Приходната агенция съобщава, че досега са извършени близо 5000 проверки. Провели са се 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта. Данните показват, че делът на нарушенията трайно намалява до 640.

119 са издадените заповеди за запечатване на обекти.

От НАП посочват, че най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка.

9 са откритите обекти от началото на кампанията, които изобщо нямат касов апарат, като те вече са запечатани.

Запорирани са сумите, които са били налични в касите, на 90 търговци по морето. Те са имали стари неплатени задължения към бюджета. Общата стойност е близо 100 000 лв.

“Проверките на НАП ще продължат и в разгара на летния сезон, подпомагани от колегите ни във Варна и Бургас. Работим заедно с други ведомства, за да гарантираме, че законът се спазва”, категоричен е директорът на “Фискален контрол” Спас Шишков.

Той допълни, че съотношението между проверки и нарушения показва по-добра данъчна дисциплина през този сезон, което е било основната цел преди началото на кампанията.