Камарата награди хора и фирми за постиженията им

Със стилно тържество по традиция - в деня на успението на св. Иван Рилски, който е покровителят на българските миньори и на всички заети в минната промишленост, браншът отбеляза своя професионален празник.

Пред препълнената зала водещият - председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) проф. инж. Николай Вълканов, представи бранша като произвеждащ 2-3 млрд. лв. брутен вътрешен продукт и работещ на принципа на непрекъснати

инвестиции в

машини, нови

технологии и

високо

заплащане

“Минно-геоложката индустрия е стратегически отрасъл в България. Той формира близо 5% от БВП, в него са заети пряко 22 хил. души и непряко още над 120 хиляди”, допълни проф. Вълканов енергийният министър Теменужка Петкова, под чийто патронаж се проведе празничното събрание.

Тя благодари на всички заети в тази индустрия “за високия им професионализъм и труда, който полагат”.

Специална благодарност Петкова отправи към ректора и преподавателите на Минно-геоложкия университет, защото според нея “там е ковачницата на кадри за индустрията”.

Поздравителен адрес към миньорите бе прочетен и от името на най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ.

“Това е свят ден, в който изразяваме нашето дълбоко уважение и преклонение пред професията на миньора, свързана с много трудности и рисковe. Цели отрасли от националната икономика

не биха

съществували

без вашия

всеотдаен труд,

се казва в приветствието, подписано от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и изпълнителния директор Евгений Иванов.

Цоло Вутов, Николай Вълканов, Димитър Цоцорков в залата преди  началото на тържественото събрание.
Цоло Вутов, Николай Вълканов, Димитър Цоцорков в залата преди началото на тържественото събрание.
“Като най-големия представител на бизнеса в България КРИБ има готовност да ви подкрепя и занапред за постигане на основните цели и приоритети в минното дело и в икономиката ни. Един от тях е да продължим заедно да се борим

срещу

рекета на

“зелените”

организации

върху цялата българска икономика, за да запазим инвестиционния интерес към България, призова миньорите най-големият работодател у нас.

По време на европредседателството България направи много голям принос в добивната промишленост, отбеляза гостът на тържеството - заместник-председателят на “Евромини” Роман Щифтнер.

“Искам да благодаря на българското правителство и конкретно на Българската минно-геоложка камара за онези рамкиращи и

основополагащи

правила, които

тя успя

да въведе

в европейски мащаб”, заяви Щифтнер.

“Новоизбраният председател на ЕК вече успя да подчертае, че климатичните промени ще бъдат сред най-високите приоритети на новия мандат”, заяви още той. И бе категоричен, че хората в залата като ангажирани с добивната промишленост знаят добре

колко важни са

природните

ресурси, техния

добив

в съответствие с изискванията за опазване на околната среда.

“Нашата обща задача като организации, касаещи работещите в минната промишленост, е да успеем да убедим новия екип на ЕК, както и новоизбрания ЕП в голямото значение на минералните суровини за Европа”, очерта приоритетите на общата работа Щифтнер и призова за обединение на силите.

Празникът завърши с награди (кои са те и за какво - виж по-долу). Основанията за тях показват, че освен структуроопределяща минната индустрия е пример за инвестиции и за социално отговорни компании.