Въпреки добрите доходи на хората в тази индустрия и там има нужда от образовани и можещи хора. Недостигът на обучени кадри в България кара отговорните компании в индустрията да инвестират в образование и обучение. Българската минно-геоложка камара, индустрията и образователните институции създадоха браншови модел за подготовка на кадри, чиято цел е покриване на недостига на специалисти и да осигури качествено образование за бъдещите кадри в бранша. Проектът стартира през 2015 г. и все повече от водещите компании в бранша го прилагат.

Успешно се

дипломира

първият випуск в

“Асарел-Медет”

по дуално обучение. Двадесет и седем момчета и момичета са първите абитуриенти от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище, които се дипломираха по пилотния проект за дуално професионално образование. Той се реализира от 2014 г. по инициатива на компанията и със съдействието на общината в Панагюрище и други предприятия от региона. През учебната 2018-2019 г. в реалната работна среда на компанията бъдещата си професия усвояваха общо 51 момичета и момчета от 11-и и 12-и клас. В професионалната гимназия се обучаваха общо 87 ученици в минни специалности. Когато станат единадесетокласници, с учениците се сключват трудови договори с регламентирано възнаграждение върху 7-часов работен ден по два, а по-късно и три дни седмично. Всички получават работно облекло и лични предпазни средства, както и карта за безплатно пътуване и безплатна храна.

“Асарел-Медет” вложи 437 000 лв. в програма за обучение и повишаване квалификацията на кадрите. Проведени са 435 курсове и обучения, като в тях са се включили 3574 участници. За поредна година се проведе и академия “Асарел”, включваща поредица обучения по мениджмънт и личностно развитие за всички ръководители и за младите специалисти в компанията.

От 2004 г. досега “Асарел-Медет” провежда лятна стажантска програма, като през 2018 година в нея се включиха 25 студенти. Стипендиантката програма на дружеството подкрепя деца в неравностойно положение, за учебната 2018-2019 г. компанията е отпуснала 12 стипендии. Освен това дружеството финансира ежегодната “Дриновска стипендия”, присъждана на изявен студент от община Панагюрище, а фондация “Асарел” подкрепя изявен студент от Минно-геоложкия университет със стипендията “Лъчезар Цоцорков”.

С подкрепа от

“Геотехмин”

От учебната 2018-2019 г. три дружества от групата “Геотехмин” - “Геострой”, “Геотрейдинг” и “Елаците-Мед”, както и “Дънди Прешъс метълс Челопеч” и “Аурубис България”, са партньори на Аграрно-техническа професионална гимназия в Златица в проект за дуално обучение. Дружествата подкрепят обучението на осмокласниците от специалност “Автотранспортна техника”, в която се обучават 11 деца. През новата учебна година (2019-2020) отново е планиран прием в същата специалност, както и в други две - “Електрообзавеждане на производството”, “Машини и съоръжения за заваряване”.

Дуалната форма на обучение ще се осъществява паралелно на две места – в гимназията и фирмите партньори. При показани умения, желание за работа и отговорност преминалите го ще получат възможности за кариерно развитие в три от водещите компании в България. Групата “Геотехмин” предоставя 17 стипендии за предстоящата учебна 2019-2020 година за най-добрите студенти от университета. Те ще имат възможност да се запознаят с реалната работна среда, като преминат платен стаж в компаниите.

Ученически

практики в

“Горубсо-Мадан”

С подкрепата на “Горубсо-Мадан” в Професионална гимназия “Васил Димитров” – Мадан, за пета година се обучават ученици в специалностите “Минни и строителни технологии”, “Маркшайдерство”, “Геология”. Съвместно с професионалната гимназия се изпълни и програма за практика в реални условия. Бъдещите работници и служители идват на практика в рудниците, където се запознават с производството, технологията на добив на руда, както и с работата на рудничното ръководство.

На 30 работници и служители от предприятието се предоставят условия да продължат задочно, без откъсване от производството, образованието си в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Студенти от МГУ се възползваха и от проекта “Студентски практики” в “Горубсо-Мадан” АД. Някои от тях започнаха работа в дружеството по придобитата специалност – маркшайдери, началник-смени и др.

“Елаците-Мед” с

практикантска

програма през

2019 година

Практикантската програма е инициатива за млади хора, завършили средно образование и без професионална квалификация в общините, в които “Елаците-Мед” развива дейност. Финансирана е изцяло от компанията. Пълният курс на обучението е шест месеца, през които практикантите получават теоретична и практическа подготовка. Водещи преподаватели от висши учебни заведения им преподават теория в учебната зала на дружеството. Практическото обучение се провежда в реална работна среда в “Елаците-Мед”. След успешно завършване практикантите придобиват свидетелство за професионална квалификация по две специалности - “Монтьор по автоматизация”, специалност “Автоматизирани системи” и по професия “Електромонтьор”, специалност “Електрообзавеждане на производството”.

“Минстрой”

дарява стипендии

По решение на съвета на директорите на “Минстрой Холдинг” фирмата дари двадесет едногодишни стипендии за 30 000 лв. на студенти от Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски” след конкурс. Стипендии получиха 16 студенти за степен бакалавър и 4 – за магистратура. Най-много представители има от специалностите “Маркшайдерство и геодезия”, “Подземно строителство”, “Екология и опазване на околната среда”, както и студенти от други специалности.

За девети пореден път през 2019 г. “Елаците-Мед” провежда и лятна стажантска програма. Тя е за студенти, завършили III, IV и V курс, или млади специалисти без стаж по специалността. Стажантската програма се провежда на двете работни площадки на дружеството – рудодобивен комплекс и обогатителен комплекс. Стажът дава шанс на младите хора да упражнят наученото в университетите в реална работна среда и да придобият опит под ръководството на най-добрите професионалисти в дружеството.

“Да работим

заедно” е

инициатива на

“Дънди Прешъс

Металс”,

чиято основна цел е да разгърне ангажираността и неизползвания потенциал на служителите и да подпомогне изграждането на желаната организационна култура. Така се създава работна среда, в която екипите дават най-доброто от себе си, а това отключва потенциала на служителите, насърчава креативността им, води до подобрение на производителността и представянето на бизнеса.

През 2018 г. започна обученията на оперативния персонал в дружествата на “Дънди Прешъс Металс” в Челопеч и Крумовград, което продължава и през 2019 г.