С тях браншът непрекъснато подобрява производителността

 2019 г. е ключова за развитието на българския рудодобив. Открива се първият новоразработен рудник в България за последните 40 години - “Ада тепе” на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 хил. т руда със съдържание на метал злато 85 700 тройунции и срок на експлоатация 8 години. Предвидената обща продължителност на живота на рудника е около 15 години, в които са включени етапите на строителство, експлоатация, закриване и рекултивация.

В етапа на строителство, стартирал през 2016 г., са открити над 300 работни места. Оперативната дейност, с планирана продължителност 8 години, ангажира 230 души 90% от които са жители на община Крумовград. Над 30 младежи се върнаха от чужбина в родното си място, за да започнат работа в “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. По време на последния етап - закриване и рекултивация, ще бъдат осигурени 50 работни места за около 5 години. За всички етапи дружеството ще използва най-нови технологии, които отговарят на световните стандарти за здраве, безопасност и опазване на околната среда.

За целия период на експлоатация на находището “Дънди Прешъс Металс Крумовград” ще инвестира 17 млн. долара за развитието на община Крумовград. Съществена промяна в средата и качеството на живот в общината вече се забелязва - нова инфраструктура, повече възможности за бизнес и туризъм, богат културен живот.

Рудник “Челопеч” е разпознат от световната минна общност като модерен дигитален рудник. Компанията получи международна награда за технологично лидерство с уникален минен проект за изземване на граничен целик в блок 150.

От края на 2018 г. се работи по иновативен проект с изпитания на безпилотен дрон за работа в рудника и днес компанията разполага с първите автономни сканиращи дронове в света, които са използвани в подземен рудник. Тази дигитална новост навлезе в работата на специалистите маркшайдери в рудник “Челопеч”, които потвърждават, че с дрон сканирането трае 2-3 минути, а събраната информация е много прецизна. Друго предимство е, че дронът се самообучава, може да се управлява от повърхността, работата му редуцира времето за престой на персонал под земята, което подобрява безопасността.

Работещият пилотен смартцентър все повече привлича вниманието на минната общност, тъй като обединява приложението на ново поколение технологии за мониторинг на производствени процеси и анализ на голям обем данни. Смартцентърът обединява мониторинг и управление на производствените процеси в рудника и фабриката. Предоставя възможност за анализ, моделиране, планиране и управление на високо ниво.

Рудник “Челопеч” е единственият рудник в света със 100% Wi-Fi покритие на 600 м под земята. Правилото е, където има хора под земята, да има и Wi-Fi връзка. Това позволява да се приема и да се предава информация в реално време и гарантира безопасните условия на труд.

Машина

подобрява

стабилността на

хвостохранилище

В управлението на отпадъци “Елаците-Мед” АД прилага съвременни технически решения за повишаване на безопасността на съоръженията. През 2018 г. на хвостохранилището “Бенковски-2” е внедрена иновативна технология по обезводняване и уплътняване на депонирания хвост с помощта на специализирана машина MudMaster. Чрез нея се повишава стабилитетът в хвостохранилището и се усвоява допълнително пространство. С внедряването на MudMaster се гарантира безопасността на хидротехническото съоръжение, осигурява се устойчивостта му, като същевременно се гарантират проектните обеми за депониране на хвостов материал.

3D софтуер

в “Елаците-мед” се внедрява от миналата година. Работата с него вече е част от всекидневието на инженерите и ръководството на компанията. Той допринесе за увеличаване на производителността на труда, многовариантност при избора за стратегия и посока за развитие на минните работи. Софтуерът е с три модула, които позволяват да се анализират и оценят оптималната последователност за отработване на открития рудник и посоката за развитие на минните работи при висока ефективност, рентабилност и безопасност.

Нов цех

се изгражда в “Каолин” През 2016 г. бе одобрено решението от компанията майка “Кварцверке” за изцяло нов филтрационно-сушилен цех в най-голямата фабрика в групата - тази във Ветово. Строителството му започна през 2018 г. Той е от два модула, първият от които се изгражда в момента. Общата проектна производствена мощност от двата модула е 200 000 тона обогатен каолин годишно.

Първият е проектиран за производството на 90 000 т. Инвестицията за него е над 7 млн. евро, а общата сума за двата модула ще надхвърли 15 млн. евро. Това ще са първите производствени мощности от такъв модерен тип. Инвестицията ще увеличи качеството на произвежданата продукция и ще редуцира до минимум загубите на готова продукция при товарене чрез директна връзка на новите цехове със съществуващата жп линия.

Модернизация

на техника и

технологии

в “Горубсо-Мадан”. През 2018 година дружеството продължи със смяната на минния модел в маданските рудници, внедрявайки най-съвременните рудодобивни машини и технологии. Инвестиционната програма за 2018 г. надхвърли 10 млн. лв. Само в механизирана техника инвестицията е на стойност 5 млн. лв. Девет нови машини на гумено-колесен ход влязоха под земята - 3 карети, 2 камиона, 4 челни товарача. Инвестицията в капитален вентилатор в рудник “Петровица” е на стойност половин милион лева. Около 2,5 млн. лв. се инвестираха в Обогатителната фабрика в Рудозем, където също се извършва технологично преоборудване.

Автоматика

управлява

водоснабдяване

в “Асарел-Медет”. С оборудване на “Сименс” е изградена изцяло нова автоматизирана диспечерска система за контрол и управление на промишленото и питейното водоснабдяване в “Асарел-Медет”. Реализацията на този проект подобри значително управлението на отдалечените една от друга помпени станции, което доведе до снижаване на разходите. Всички обекти от оборотното промишлено водоснабдяване и от питейното водоснабдяване в дружеството вече са свързани в единна система за мониториг и управление, като информацията за съоръженията постъпва в реално време чрез оптична връзка. Едно от най-големите предимства на системата са автоматично зададените прагове, при които се изпращат аларми за потенциални рискове, така че да се даде достатъчно време за превантивна реакция.