Китайската CNNC се

заяви в понеделник

10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”, научи “24 часа” от няколко независими източника.

Кои са компаниите, ще съобщи във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коев и новия шеф на НЕК Иван Йончев.

Досега официално интереса си са обявили от държавната руска корпорация “Росатом”. На сайта си в понеделник тя написа, че е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ “Белене”, направила го е в срок и успешно.

Обявлението за процедурата е публикувано на 22 май в официалния вестник на ЕС и оттогава тече 90-дневен срок, който изтече в 17,30 ч в понеделник.

Както “24 часа” вече писа, до петък бяха подадени пет заявления. Освен “Росатом” това направиха и Корейската хидро- и ядрена корпорация, “Дженерал електрик” и “Фраматом”, като последните две се броят най-вече за стратегически доставчици на оборудване, които ще финансират участието си, а и ще си връщат парите разсрочено.

Така че в края на миналата седмица двама от тримата известни досега стратегически кандидат- инвеститори бяха подали заявления - “Росатом” и корейската компания.

Очакваше се Китайската национална ядрена корпорация да подаде документи в понеделник. Допуска се, че са го направили, тъй като наблюдателни граждани са видели китайци пред Националната електрическа компания. По-късно информирани заявиха, че CNNC са внесли заявлението си в 14,50 часа в понеделник.

Процедурата освен за избор на стратегически инвеститор е и за миноритарни акционери, както и за кандидати да изкупуват тока от централата.

Така че освен тримата големи и “Дженерал електрик” и “Фраматом” има и български компании, кандидати за миноритарни дялове, както и за изкупуване на електроенергията от централата.

След 19 август има три месеца срок, в който да се прави къса листа. Следващата стъпка е изпращане на покани към компаниите в нея за подаване на обвързващи оферти.

След класирането на обвързващите оферти и избор на инвеститор или инвеститори ще бъде подписано споразумение за придобиване на акции и споразумение между акционерите. Прогнозният срок за приключване на процедурата е 12 месеца.