За първи път външен министър от кралството на посещение в София. Доволен е, че няма нито един българин, който да се бие за ислямските терористи

Йордания да служи като врата за достъп на българските фирми до Ирак. Това предложение е направил външният министър на Хашемитското кралство Айман Сафади на вицепремиерката Екатерина Захариева. Двамата разговаряха вчера в София при първото в историята посещение на йордански външен министър в България.

Захариева и Сафади подписаха и споразумение за безвизово пътуване на притежателите на български дипломатически и служебни паспорти до Йордания.

В началото на 2020 г. ще започне работа и двустранна икономическа комисия, съобщи след разговорите Захариева. В момента икономическият обем между двете държави е пренебрежимо малък за възможностите на България и Йордания, допълни вицепремиерката.

“Туризъм - и двете държави са с изключително богато културно-историческо наследство и природни красоти, високи технологии, фармацевтична промишленост, хранително-вкусова промишленост са сфери, в които бизнесите от двете държави могат да работят заедно”, посочи Захариева.

1500 йорданци са завършили висшето си образование в България, а в момента се обучават още 30 поданици на крал Абдулла II. Захариева припомни, че миналата година правителствата на двете държави са подписали програма за спогодба в сферата на образованието, литературата и науката. Целта ѝ е обменът на учени и студенти да се увеличи.

Процесът “Акаба” за борба с тероризма и радикализацията, който е иницииран от йорданския монарх, е бил основна тема на разговора на Айман Сафади с премиера Бойко Борисов.

България високо оценява инициативите на йорданския крал за борба с тероризма и сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество в процеса в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес, подчертал българският министър-председател на срещата си с йорданския външен министър.

“Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива”, заявил още Борисов на Сафади според съобщение от правителствената пресслужба.

Борбата с тероризма е била основна тема на разговорите на йорданския външен министър и с президента Румен Радев.

Сред чуждестранните терористични бойци в Близкия изток няма нито един българин, подчертал на срещата външният министър на Йордания и отбелязал ролята на толерантното българско общество в това отношение. България има дълбоки исторически традиции в религиозната и етническа толерантност и може да бъде пример, посочил пък Румен Радев.

По време на срещата държавният глава потвърди поканата си към крал Абдулла II да посети България в удобно за него време.