Икономиката на Румъния отбелязва "надхвърлящо очакванията развитие" с растеж на брутния вътрешен продукт от 4,8 процента спрямо същия период на миналата година, заяви премиерът Виорика Дънчила, цитирана от Аджерпрес и БТА.

"Продължават да идват добри новини в икономическата област. Публикуваните неотдавна цифри от Националния статистически институт и Евростат показват, че икономиката на Румъния отчита развитие отвъд очакванията. През първото тримесечие на тази година нашата страна е отчела растеж на БВП от 4,8 процента спрямо същия период на миналата година. Така Румъния е постигнала втория по големина икономически растеж в ЕС", заяви Дънчила.

Тя добави, че второто тримесечие на 2019 г. е пето поред тримесечие, в което страната отбелязва прогресивен икономически растеж с над един процент спрямо предходното тримесечие.

"Това е резултатът от мерките за подкрепа на бизнес средата и за даване на тласък на инвестициите, които предприехме в управленската програма", отбеляза Дънчила. Тя добави, че през първите шест месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции са нараснали с 30 процента спрямо същия период на предишната година.

"Също така от началото на годината до момента са регистрирани над 53 000 работни места. По този начин в момента в румънската икономика има над 6,4 милиона активни работни места", уточни румънският премиер.