Обратно начисляване на ДДС, а не нулева ставка за плодове, зеленчуци и мляко, предлага министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните иска обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и мляко. За целта от ведомството са изпратили официално искане до Министерството на финансите. Това обясниха от ведомството на министър Десислава Танева след запитване на “24 часа”.

“Предложението за обратно начисляване е и вследствие на разговори с бранша, чийто искания са в тази посока”, казаха от министерството на земеделието.

Целта е да се подкрепят секторите, в които производството се формира основно от малките стопанства. Около 30-40% от производителите в тези сектори не са регистрирани по ДДС. Това ще допринесе за изсветляване на сектора, намаляване на случаите за укриване на данъци и повишаване на тяхната събираемост.

“Производителите от посочените сектори ще бъдат по-конкурентоспособни, особено на пазарите в ЕС, където няма подобно облагане”, обявиха от земеделското министерство.

Обратно начисляване на ДДС е данъчен режим, който се прилага за елиминиране на измами с искане за възстановяване на ДДС от фиктивни сделки. При тях фирми фантоми издават фактури за внесен ДДС, а те служат за основания да се иска връщане или приспадане на данъка. От тези схеми бюджетът губи стотици милиони левове годишно.

При този механизъм ДДС се начислява от получателя, а не от доставчика, за да се избегнат измами. На практика данъкът е изискуем от получателя по сделката, който задължително трябва да е регистриран по ДДС, независимо дали доставчикът има такава регистрация.

Такъв механизъм вече бе въведен за други земеделски продукти като зърно и месо. За бюджета ползата е, че след като няма плащане на ДДС по веригата, изчезват фирмите фантоми, фиктивният износ и измамите.

За българските производители положителен ефект ще има от това, че контрабандният внос на стоки, които се продават впоследствие легално в магазините, силно ще се ограничи.

Отпадането на задължението да се плаща ДДС на доставчиците намалява средствата за закупуване на стоки и суровини с горница от 20%. Това важи с особена сила за износителите, за които ще отпадне периодът на проверки и изчакване на възстановяването на ДДС.

Бизнесът получава по-сигурна среда, по-малко рискове от измами, по-малко бюрокрация. Ще отпадне необходимостта от дългите и тежки насрещни проверки и значително ще намалее рискът от отказ за възстановяване на ДДС.