БСП ще подаде до края на седмицата сигнал в прокуратурата за монопол в енергетиката на дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Това обяви червеният депутат Кирил Добрев в четвъртък. Ковачки от една страна произвеждал ток, а от друга търгувал с него на борсата.

Добрев обяви още, че българският бизнес плащал три месеца най-скъпия ток в Европа. За АЕЦ “Белене” Добрев посочи, че Ковачки е кандидат и за централата. Червеният депутат критикува и решението на КЗК да не проверява бизнеса на Ковачки, след като бе сезирана за това от четирите работодателски организации - КРИБ. АИКБ, БСК и БТПП.

“Очевидно предизборната кампания е в своя пик, ако съдим по казаното от БСП. Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка. Дефицитът в НЕК надхвърляше 800 млн. лв., задълженията към т.нар. американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия сектор беше блокирана.”

Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на твърденията на БСП за лошо управление в енергетиката.

Средната цена на тока за юни-август е 48,59 евро, в Румъния е 49,86, в Унгария – 50,14 евро, посочи Петкова. И допълни, че цената на борсата се определя на база търсене и предлагане.

По повод американските централи, за които БСП настоява да бъдат вкарани в норми, министърката припомни, че през 2015 г. е постигнато предоговаряне на цените и в резултат НЕК им плаща със 100 млн. лв. годишно по-малко.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене” е максимално публична и прозрачна и в нея може да заяви интерес за участие всеки, който прецени. Така Петкова коментира участието на фирми, които се свързват с Христо Ковачки.

Министърката посочи още, че са предприети спешни стъпки за подобряване на ситуацията в енергетиката. Направени били много важни промени в Закона за енергетиката, създаден е фонд “Сигурност на електроенергийната система”, което било оценено изключително високо от Световната банка.

Направени били и много сериозни промени, свързани с дейността на КЕВР, за да се засили дейността на комисията като регулатор.

Енергийният министър призова всеки, който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР.

КИРИЛ ДОБРЕВ
КИРИЛ ДОБРЕВ