През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства със 7.3 на сто в сравнение със същото тримесечие на 2018 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Най-значим ръст е отчетен при "Воден транспорт" - с 50.1 на сто. Намаление се наблюдава само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 4.9 на сто.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарни данни, е със 17.4 на сто по-висок през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение има при всички дейности, като то е най-голямо при "Дейности в областта на информационните технологии" - с 28.9 на сто.

При "Други бизнес услуги" най-съществен ръст спрямо второто тримесечие на 2018 г. е отчетен при "Други професионални дейности" - с 36.1 на сто. При "Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" и "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" е регистрирано намаление, съответно с 8.3 и 4.1 на сто.

През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, намалява с 1.3 на сто спрямо първото тримесечие на 2019 година. Намаление е регистрирано при "Сухопътен транспорт" (2 на сто) и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (1.5 на сто). Най-значителен ръст се наблюдава при "Воден транспорт" - с 25.9 на сто.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 3.6 на сто спрямо първото тримесечие на 2019 година. Най-значително увеличение е регистрирано при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (9.2 на сто) и "Издателска дейност" (8.7 на сто). Най-голямо понижение е отчетено при "Далекосъобщения" - с 2 на сто.

При "Други бизнес" услуги най-съществено повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при "Дейности по почистване" - с 10.8 на сто, и "Други професионални дейности" - с 9.6 на сто. Най-голямо намаление е регистрирано при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 8.1 на сто.