Прекрасните брегове по

Северното Черноморие

предлагат почивка за всеки вкус

Девствени плажове с модерни курорти се редуват хармонично от Варна до Балчик. Край прекрасните брегове на север има възможности за почивка за всички вкусове.

Фичоза, Ветеран, Галата. Това е “светата троица” край морето, предпочитана предимно от варненци. Скалист бряг,

малки заливчета с

плажчета, които на места

побират само 10-15 души, мамещи с уединението буквално на метри от големия град. Ветеран - дивият плаж с чиста вода, е любимо място на варненци.

Ветеран - дивият плаж с чиста вода, е любимо място на варненци.
За да се стигне до морето, в повечето случаи се минава през гора, по стръмни пътеки, но при всички случаи усилието си заслужава. За любителите на природата и спокойствието в района има множество вилни селища и почивни бази с бунгала, а уютните малки капанчета на плажа са като оазиси през лятото.

Варна! Морската столица на България. Перлата на Черно море. Лято, гларуси, прекрасни плажове, емоции... Градът, в който романтиката и историята си подават ръка в една приказка без край. Големи градски плажове със златист ситен пясък, предлагащи всички удобства на туристите и любителите на плажните спортове. Много хотели в рамките на града, всякакви забавления за всички възрасти.

Фестивали, концерти на открито, шарени шествия дирижират пулса на града. Тук на мястото си ще се чувстват и най-претенциозните. (Виж долу)

Тези, които предпочитат да избягат от големия град, могат да продължат на север. В близост до морската столица, на път към курортните комплекси, е дворецът “Евксиноград” - бивша царска резиденция, построена до манастир, дал подслон на княз Александър Батенберг. Цар Фердинанд превръща манастира “Св. Димитър” в своя лятна резиденция. Дворецът привлича хиляди туристи не само с историята, която крият стаите му, но и с прекрасния парк, в който сред сенките на ели, кедри и кипариси към брега се спускат пищни рози, рододендрони и азалии. Дървета като

червен дъб и атлантически

кедър се срещат само тук

на Балканския полуостров. Паркът е обявен за паметник на градинското изкуство, а слънчевият часовник пред сградата на двореца и езерото, известно като “водните огледала”, са сред любимите атракции на посетителите. Самият слънчев часовник е подарък на цар Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив. А в северната част на парка археолозите откриха останки от ранновизантийска крепост от V-VI в. В най-източния край, на самия бряг сред скалите е каменният царски трон.

Дворецът “Евксиноград” освен с прекрасния си парк е известен и с винарската си изба, създадена от автора на първия убечник по винарство у нас.

Св. св. Константин и Елена е първият черноморски курорт в България и е само на 10 км от центъра на Варна. Кръстен на едноименния манастир от XIV век, в който се е произвеждало прочутото вино “Калугерско шушукане”.

Днес той е един от най-тихите и спокойни курорти по Черноморието, предпочитано място за семейни почивки. Множество хотели, предимно 3-4- звездни, посрещат хиляди гости не само през лятото. Курортът има 7 горещи минерални извора. Те са на дълбочина между 1800 и 2000 метра с общ дебит 175 л/секунда и температура на водата от 40 до 60 градуса.

Лековитата вода привлича

хиляди туристи от цял свят

и в близкия курорт Златни пясъци. За разлика от тихия Св. св. Константин и Елена обаче Златните никога не спят. Сред красиви 4-5-звездни хотели на първа и втора линия има всевъзможни атракции - аквапарк, джетове, водни ски, водолазни центрове, боулинг зали, пейнтбол зали, картинг писта. По всяко време на денонощието там има работещи заведения. Любителите на природата пък могат да се разходят в малкия кокетен парк “Златни пясъци”, който е част от екологичната мрежа “Натура 2000”. Най-старото обработено злато се пази във Варна.

Най-старото обработено злато се пази във Варна.

Златни пясъци е разположен в полите на едноименния природен парк, защитена от закона територия. Невероятната плажна ивица, дала името на курорта, е дълга 3,5 км и широка до 100 м. Има уникални и защитени растителни и животински видове. Пет туристически маршрута преминават през стари чешми, кътове за отдих, места със спиращ дъха изглед към морето.

Културно-историческото наследство на парка обхваща широк период от Античността до Късното средновековие. Хотелите са предимно 4- и 5-звездни и могат да задоволят и най-капризните гости.

На 3 км на север от Златни пясъци е нос Екрене (старото име на Кранево). На него е разположен известен морски фар, който се вижда и от пътя Варна - Балчик. На това място в периода на румънската окупация на Южна Добруджа (1913 - 1940) е минавала границата с Румъния.

На 25 км от Варна до северната граница на Златни пясъци закътан залив крие прекрасния плаж на Кранево. Широката ивица, чистото море, нежно спускащият се към брега хълм и лечебната минерална вода правят от малкото село търсена туристическа дестинация. Малки хотели и частни квартири посрещат туристите всяка година.

Плажът при село Кранево

е предпочитано място от

руските туристи

В него има много почивни станции и национален детски център. Плажната ивица е голяма. Водата е кристално чиста и топла.

Малко след Кранево е курортът Албена, запазил през годините неповторимия чар на сенчестите алеи, ниските раздвижени хотели и чистия плаж, дълъг 5 км. 33 хотела се пълнят всяко лято. Комплексът предлага на туристите много площадки за над 40 вида спорт, различни атракциони, заведения с най-различна кухня. Албена е единственият курорт у нас, в който не може да се придвижваш свободно с автомобил. В близост до плажа и парковете не се допуска паркиране, създадени са нови пешеходни и велозони, на разположение на гостите е безплатен електрически транспорт и ескалатор, свързващ парковата зона с плажа.

Албена е разположена в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

Варна - градът на най-старото злато и културните фестивали

Красивата перла на Черно море - Варна. За морската столица казват, че е любов от пръв поглед до последен дъх, че е диагноза.

Всеки знае за прекрасните ѝ плажове и крайбрежната алея. Но не са много хората, които се сещат, че именно тук е открито най-старото обработено злато в света, което се съхранява в Археологическия музей. Международният балетен конкурс във Варна е най-старият в Европа, много световни звезди са започнали кариерата си от него.

Международният балетен конкурс във Варна е най-старият в Европа, много световни звезди са започнали кариерата си от него.

Златното съкровище, намерено случайно през 1972 г. край Варна, се превръща бързо в сензация. Древният некропол от края на халколита преобръща наопаки тогавашните теории за развитието на цивилизацията. Учените са единодушни, че това е най-старото обработено от човешка ръка злато в света. Повече от 3000 златни предмета с близо 24 карата чистота -съкровището е по-древно поне с 1000 години от цивилизациите на Микена, Шумер, Месопотамия и Египет. Според експертите то датира от около 5000 години преди Христа.

След откритието цивилизацията, живяла по тези земи, е наречена “Култура Варна”. Любопитен факт е, че при проучването на некропола са открити два златни бика - по-малкият с 45 точки, а по-големият с 56. Уникалното е, че тези числа, умножени по височината на големия бик - 58,17 мм, получават точно височината на Хеопсовата пирамида - 146,5 м. Дали е случайност, остава мистерия.

Във Варна е и най-големият парк у нас - красивата Морска градина. В парка се намира уникалният аквариум, създаден по идея на княз Фердинанд, както и единственият делфинариум на Балканите.

Един от най-запазените архитектурни паметници от античния период - Римските терми, привлича хиляди туристи. Термите са имали важна социална функция в древния Одесос, който от 15 г. пр. Хр. е част от Римската империя в провинция Мизия, и до днес са запазени и реставрирани за посетители, а през лятото са сцена за театрални постановки. В морската столица се намира и парк-музеят на Владислав III Ягело, намерил смъртта си в бой с османската армия в битката за Варна.

Много са културните събития в града през лятото. Фестивали, концерти, изложби привличат хиляди гости. Хотелите се предимно 3- и 4-звездни, но има и 5-звездни, и бутикови, които предлагат лукс.

Лятото във Варна започва с началото на фестивала “Варненско лято”

Всяка година на 1 юни пристигат всички големи театрални трупи от страната с най-новите си спектакли.

Продължението - международният музикален фестивал, е най-голямото, най-важното и най-стойностното културно събитие в морската столица. В града, в който всяка година се провеждат десетки малки и големи фестивали, това е фестивалът с главно Ф. Историята му е забележителна, а настоящето – амбициозно почти колкото идеята на създаването му преди почти 100 години.

През 1964 г. е поставено началото и на балетния конкурс, който постепенно се превръща в едно от най-престижните събития в света в сферата на класическия танц. Днес това е най-старият съществуващ балетен конкурс в Европа, а списъкът на знаменитостите от световните сцени, започнали кариерата си именно от Варна, постоянно расте. В рамките на “Варненско лято” има и джазфестивал. А в началото на септември любителите на киното заемат местата си в салоните на “Любовта е лудост”.

Побитите камъни - извор на легенди

Сакрално място за древните обитатели на района и извор на легенди е Каменната гора край Варна.

Побитите камъни са изключителен природен феномен. На цялата площ е забранено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушаване на самите колони, провеждане на минно-геоложки дейности, дори залесяване.

За произхода им има много хипотези – че са останки от коралови рифове от дъното на древно море, вкаменена гора, че са се формирали около газови извори чрез слепване на песъчинки, че са призматично изветрени скали, пясъчно-варовикови конкреции... дори и че са дело на изчезнала цивилизация.

На по-малко от 20 км от Варна Побитите камъни привличат множество туристи през цялата година. Природният феномен представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.

От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества.

Каменните стражи, Камилата, Трона, Каменната гора са имената на част от тези природни пластики.

Най-известният и атрактивен за туристите е ансамбълът Дикилиташка група. Намира се на около 18 км западно от града и е леснодостъпен по шосе Е70. Комплексът се състои от над 300 различни по големина колони, разположени в ивица, с размери 850 х 1,20 м и около 50 структури в по-малко петно на юг.

Някои от колоните са счупени на две или три части, други лежат на земята, сякаш са били изтръгнати от местата си, трети образуват интересни скулптурни групи.