Доброто представяне на китайската икономика също оказва натиск върху САЩ

Китай не е “валутен манипулатор”.

САЩ вписаха Китай като “валутен манипулатор”, но това е пренебрегване на фактите.

Според критериите, определени от Министерството на финансите на САЩ за “валутния манипулатор”, той трябва да отговаря едновременно на три условия:

1. Търговският му излишък със САЩ трябва да е повече от 20 милиарда долара ;

2. Излишъкът по текущата сметка като процент от БВП да надхвърля 3% (променен на 2% през май тази година);

3. Трябва да е налице продължаваща едностранна интервенция на валутния курс, обемът на закупуване на валута, целяща обезценяване на националната валута, да надвишава 2% от нейния БВП.

Явно Китай

не отговаря

на два от

гореспоменатите

3 критерия

Международният валутен фонд (МВФ) публикува на 9 август годишната оценка на китайската икономика, като посочва, че съотношението между излишъка по текущата сметка и БВП в Китай възлиза на 0,4% през 2018 г. и се очаква да остане 0,5% през 2019 г.

От МВФ почертават, че обменният курс на юана не е надценен, нито подценен, а е в съответствие с икономическото положение на Китай.

Пряката намеса на Китай в обменния курс на юана е много ограничена. Страната постигна напредък в повишаването на гъвкавостта на валутния курс, а МВФ я подкрепя за по-нататъшно увеличаване на гъвкавостта на валутния курс.

Прасад, бивш ръководител на Китайския департамент на МВФ, заяви, че правителството на САЩ

използва

наименованието

“валутен

манипулатор”

по “произволен

и очевидно

отмъстителен

начин”

“Вашингтон поуст” публикува документ, подписан от бившия министър на финансите на САЩ и професор от Харвардския университет Самърс. Според него Китай не се е намесил на валутния пазар и не е понижил обменния курс на юана за разширяване на износа и ограничаване на вноса.

Няма достоверна основа за обвиняване на Китай за манипулиране на валутния курс. Този ход вреди на доверието в правителството на САЩ и може да доведе до рискове за американската икономика.

“Файненшъл таймс” цитира Ghanon, старши изследовател от Института за международна икономика в Петерсън, който казва, че “експлозивният” ход на правителството на САЩ трябва да се разглежда като политическа стратегия, насочена към осигуряване на повече възможности за Тръмп да налага мита.

Правителството на САЩ злоупотребява с етикета “валутен манипулатор” и вреди на други, както и на себе си. Австралийски вестник цитира мненията на икономисти, че американският фондов пазар изпарява 6% за по-малко от две седмици, а митата се плащат от американските компании и потребителите.

Изключително нелепо е Съединените щати да обявят Китай за “манипулатор на валутния курс”.

Тръмп публично

притиска

Федералния

резерв

да спре да

повишава

лихвите

и да прилага намаления на лихвите, за да манипулира валутния курс.

Испанският вестник El Pais пише, че обвиняването на трети страни в “манипулиране на валутния курс” е често срещана тактика по време на правителствената кампания на САЩ и инструмент за преговори със САЩ.

Правителството на САЩ многократно

обвинява

Европейската

централна банка,

че “манипулира

валутния курс”

Обвинението на САЩ срещу Китай няма практически ефект и само ще засили още повече китайско-американското търговско напрежение.

Управляващият директор на МВФ Лагард вярва, че спадът в обменния курс на RMB се дължи до голяма степен на ефекта на “търговската война” на Китай и САЩ.

Заклеймяването на Китай като “валутен манипулатор” ще доведе до валутни войни и ще навреди на глобалната икономика.

CNN съобщава, че американското обявяване на Китай като “валутен манипулатор” е оказало значително влияние върху международния пазар. Всъщност

САЩ са

единственият

“манипулатор”

в китайско-

американските

търговски

търкания

и политиката на Тръмп за добавяне на мита сериозно уврежда американската икономика, световната икономика и дори световната търговска система.

Американският ход допълнително ескалира китайско-американските икономически и търговски търкания и уврежда интересите на американските компании, потребителите и други компании, които зависят от стабилността на китайско-американските отношения.

Китай има

способността

да се справи с

натиска на САЩ

и да постигне стабилно и здравословно икономическо развитие.

Британският “Файненшъл таймс” коментира, че “чупенето на седем” от обменния курс на юана не е фатална слабост в китайската икономика, нито фундаментална промяна във фискалната политика.

Този ход не само показва “смелостта” на Китай, но също така показва неговата “увереност”, което дава да се разбере, че Китай се е подготвил напълно за “търговската война” със САЩ.

Китайското ръководство има далеч повече икономически регулации от САЩ. Австралийският Financial Review и The Sydney Morning Herald посочиха, че Китайската народна банка поддържа стабилността на обменния курс на юана дълго време.

Този път обезценяването беше именно защото централната банка не се намеси, което беше причинено от натиска на пазара. Австралийските медии по принцип смятат, че “чупенето на седем” е предупреждение за Тръмп, че е невъзможно той да наложи мита на Китай, без да получи китайска отплата.

Китай може по-добре да се справи с Тръмп и да свърши добра работа. Британските “Икономист”, “Гардиън”, “Ройтерс” и американският “Уолстрийт джърнъл” смятат, че за да има съответствие с китайско-американските търговски преговори, Китай се ангажира да поддържа стабилността на обменния курс на юана през последните години, дори е харчил голямо количество валутни резерви.

В същото време Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнително мито върху китайските стоки. Китай загуби причината си да “засили” юана.

Обезценяването

на юана е

естествено

отражение на

пазара спрямо

повишаването на

мита от САЩ,

защото митата ще навредят на печалбите на китайските износители и ще ограничат търсенето на долари за обмяна на юани.

Известният икономист Роуч публикува статия в австралийския Financial Review, подчертавайки, че най-силната сфера на Китай е неговият дългосрочен стратегически план.

Китайското ръководство не се притеснява от забавянето на икономическия растеж, спокойно реагира на несигурността на американската политика и ускорява независимите иновации.

В миналото, 15 години след “дългия поход”, Червената армия побеждава партията Куоминдан, и днес Китай вече се е подготвил за “дългия поход” на война на търговията, на науката и технологиите.

САЩ обръщат

внимание на това

кой ще спечели

търговската

война, но

пренебрегват

основната

структурна

трансформация

на китайската

икономика

Доброто представяне на китайската икономика също оказва натиск върху САЩ. Въпреки че ръстът на БВП на Китай продължи да се забавя през второто тримесечие на тази година, той като цяло беше в съответствие с очакванията и китайската икономика показа достатъчна устойчивост и издръжливост при силното въздействие на търговската война между Китай и САЩ.

По-специално, силната тенденция на повишаване на вътрешното потребление на Китай играе ключова поддържаща роля в икономическия си растеж. (24часа)