10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании Скейл Фокус и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В тази рубрика ще ви представим десетте избрани компании.

Dev.bg, която обединява най-голямата IT общност в България, ще търси най-добрата работа на програмисти. Целта на съоснователите на компанията Свeтослав Димов, Ивайло Христов и Митко Василев е да решат проблема с липсващата свързаност между бизнес и IT специалисти, като предоставят възможност за задълбочено, обективно и точно насочване на кандидатите за работа към най-подходящото ново работно място.

Проектът ще е изцяло насочен към директен подбор на кадри и се нарича HireHeroes - платформа за IT специалисти, които търсят работа. Тя ще ги свързва с опитните в индустрията, които познават различните компании и могат да дадат най-добрите съвети и препоръки на човека остреща.

Dev.bg всеки месец работи с над 20 000 професионалисти в бранша, има изградени взаимоотношения с над 200 компании. Една от основните дейности е организацията на събития. Всеки месец правят по 15 събития, които се посещават от над 800 - 1000 човека. Чрез директория в едноименния сайт, IT компанията се представя като работодател - какъв бизнес развива, какво предлага на служителите си, с какви технологии работи. В момента от Dev.bg са се насочили към нов проект, с който да се реши основна слабост в сектора на информационните технологии - липсващата свръзка между работодатели и кандидати.

"Тръгнахме от там: как да сближим най-добре двете страни? Как да направим тази консултация, кой може да я направи за кандидатите, за да се разбере къде ще се чувстват най-добре. Ние стигнахме до един логичен извод - това са други IT специалисти, които имат много опит в бранша. Направихме платформа, която свързва кандидати с утвърдени, топ специалисти в бранша", казва Светослав Димов, единият от основателите на Dev.bg, която стои зад инициативата.

Подборът ще се извършва по следния начин: на лична среща двамата специалисти дискутират какво търси кандидатът, в какви компании ще се чувства по-добре. Събеседникът задава допълнителни въпроси, за да се ориентира и на базата на информацията насочва кандидата към новото му работно място. Всички Hire Heroes са действащи IT специалисти и са доказани експерти в областта си. Много от тях са широко познати личности в индустрията. Ако някой иска да се включи в платформата, минава процес на одобрение и обучение. Представянето се оценява постоянно както от кандидатите, така и от компаниите.

Интересно е, че по-голямата част от кандидатите, които минават през платформата са с над 5 години опит.

"Именно защото тези хора са се опарили по един или друг начин. Знаят, че процесът на търсене на работа е всъщност много отговорен процес и отговорно решение. В IT индустрията е много лесно да си намериш работа, обаче въобще не е лесно да попаднеш на място, където да се чувстваш добре", коментира Димов.

Според Ивайло Христов, съосновател на Dev.bg, един от големите проблеми в IT индустрията е, че трябва да се намери свръзка между търсещите и предлагащите работа.

"Има огромна пропаст между това, което се търси и се предлага. Има дезинформация, трудности в намирането на това коя е най-добрата работа за един кандидат и кой кандидат е най-добрият за дадена фирма", казва Христов.

В момента предприемачите са насочили усилията си към тестове и проби, за да може да направят услугата възможно най-полезна.

"Основната разлика между това, което съществува като решение на пазара, е точно тази част: човекът, който ще те консултира или ти казва информация за компания, е някой, който е минал по този път. Ако някой задава въпроси на програмист, насочва го, но не е IT компетентен, не е минал по същите стъпки като него, е коренно различно. Има огромна разлика", добавя Христов.

Професионалистите от сектора познават най-добре атмосферата в компаниите, комуникират лесно по между си и са искрени за реалната ситуация при различните работодатели. Затова и "препоръка от приятел" се налага като основен подход, чрез който опитните кадри търсят работодател.

Двамата предприемачи казват, че основният стремеж за тях е да продължават да учат. "Успешните хора - от художниците и творците през Ренесанса, през големите индустриалци на САЩ до успешните хора на наши дни, показват, че те не действат сами. Те са част от екосистема и среда, която дърпат. Затова се включваме в програмата Dare to scale - има изключително много хора, от които да учим", смятат те.

"Не мислим, че е за подценяване и това да обменим опит с другите участници, които имат много интересен бизнес", казва Димов.

След 5 години Христов очаква HireHeroes да е доказала и валидирала модели, които разработват в момента в България.