Най-голямата медийна група има 70% от сайтове, 30% са поделени между Радосвет Радев и Христо Христов

Комисията за защита на конкуренцията ще гледа отново искане на “Нова Броудкастинг груп” да придобие 100% от “Нет инфо”, което е подадено още по времето на шведските собственици на най-голямата медийна група у нас. Нова тв притежава 70% от сайтовете “Нет инфо”, 30% са разделени между Христо Христов - 3 и Радосвет Радев - 27%.

От съобщението на регулатора се вижда, че ВАС е разпоредил КЗК да преразгледа придобиването. Това вече веднъж е правено по времето, когато чешкият милиардер Петр Келнер е водил преговори с шведите за закупуване на медийната група. КЗК припомня, че през миналата година спря производството по придобиване от “Нова” на “Нет Инфо” до приключване на съдебен спор.

Трудната продажба на 30-те процента сайтове започна по настояване на Петр Келнер. Чехът е обявил по онова време, че желае да придобие 100% от цялата собственост на Нова тв. Затова и шведските собственици възложили на изпълнителния директор Дидие Щосел да закупи 30-те процента на Радев. До сделка така и не се стигна след дълги и безрезултатни преговори със собственика на “Дарик радио”. В хода им се появяваха различни цифри, които не бяха официално отречени. Щосел, по чието време “Нет инфо” става част от “Нова”, е оценявал сайтовете на 17 млн. евро - на тази цена вероятно той ги е закупил през 2013 г. от Радев. Собственикът на “Дарик” оставя при сделката 30% за себе си и своя син. През 2018 г. Радев обаче оценявал “Нет инфо” на 50 млн. евро. Така според Щосел Радев трябва да получи 5 млн., а според оценката на Радев - 15 млн. евро.

Двамата не стигат до сделка и братята Георги и Кирил Домусчиеви наследяват от шведските собственици като съдружници в “Нет инфо” Радосвет Радев и Христо Христов. Следва нова серия от безрезултатни преговори. Междувременно изпълнителният директор на групата сайтове Христо Христов напусна “Нет инфо”.