Сушата през август на път да изгори слънчогледа и рапицата

  • 0
authorАвтор: Анелия Перчева

Сушата през август на път да изгори слънчогледа и рапицата

Валежите в Пловдивския регион през юли са били 67 литра на кв. м, което е в рамките на месечната норма. Минимални количества дъжд обаче паднаха през август. Почвената влага вече е изчерпана.

Това заяви пред “24 часа” шефът на катедра “Ботаника и агрометеорология” в Аграрния университет в Пловдив доц. Дафинка Иванова.

Според нея засушаването ще се отрази неблагоприятно на слънчогледа и царевицата, които се засаждат през април и се прибират в края на октомври,

както и на

късните сортове

зеленчуци -

домати и пипер

Стопаните трябва да поливат, за да имат високи добиви.

“За Тракийската низина безвалежните август и септември са нещо обичайно. По тази причина регионът е подходящ за отглеждане на овошки и лозя. При сухо време плодовете, които в момента зреят, като ябълки, круши, сливи, ще могат да натрупат достатъчно захари. Същото се отнася и за десертното грозде. Реколтата от него се очертава като много добра”, посочва доц. Иванова. По думите ѝ годината е сравнително добра за селското стопанство, въпреки че за последния месец валежите са под нормата.

“Не сушата,

дъждовете и

градушките

правят белите

по зеленчука, защото го разболяват. Всеки добър земеделец се е подсигурил с напояването”, коментира Димитър Конзуров от пловдивското село Брестник, който отглежда 20 дка домати за консерва. Добивите му тази година са добри, цената от 60 стотинки за килограм го удовлетворява. Големият проблем според Конзуров е, че липсва работна ръка за прибиране на реколтата, а където има надничари, искат много пари.

Настъпило засушаване за рапица и лайка е обявено в областите Варна, Видин, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Русе, София-град, София-област, Шумен и Ямбол, съобщиха от земеделското министерство. Общо през 2019 г. са издадени 100 констативни протокола за настъпила засушаване.

При основните есенни култури, които вече са прибрани - пшеница, ечемик и рапица, няма намаление на средните добиви спрямо същия период на миналата година, твърдят от министерството. Данните показват дори увеличение с 8,5% на годишна база - например при пшеницата са прибрани 515 килограма от декар през т. г.

Производството на маслодайна рапица, ръж и тритикале бележи спад съответно с 12,3, 14,4 и 22,9%, но поради намаление на прибраните площи с тези култури.

По-специално при рапицата намалението на производството се дължи и на сушата, настъпила след сеитбата през 2018 г., когато културата е най-чувствителна към липсата на влага в коренообитаемия почвен слой.

През втората половина на август 2019 г. активно е започнало прибирането на маслодаен слънчоглед в страната, а през последната седмица на същия месец стартира и жътвата на царевица за зърно.

Продукцията от

слънчоглед към

момента възлиза

на 239,4 хил. т

- с 43% повече спрямо аналогичния период на 2018 г., което обаче се дължи на по-ранното настъпване на технологична зрялост и по-ранното начало на прибиране на реколтата, обясниха от министерството.

Средният добив засега обаче при слънчогледа е с 11,6% по-малко в сравнение с 2018 г. Окончателно сравнение и отчитане на ефект от настъпилото засушаване през август ще може да се направи на по-късен етап, добавиха от ведомството, като уточниха, че към момента са ожънати едва около 14% от площите със слънчоглед.

Подобно е и положението с царевицата, чиято жътва е на твърде ранен етап -

прибрани са

едва 0,02% от

предвидените

площи,

за да може категорично да се направят изводи както за очакваната реколта, така също и за ефекта от засушаването.

Към 22 август по оперативна информация средните добиви при повечето пролетни култури са по-високи от отчетените по същото време на 2018 г.

В комбинация с по-голям размер на реколтираните до момента площи, увеличение има на производството на картофи, дини, пъпеши, фасул, градински грах, овес, сорго, пролетен ечемик, тютюн “Бърлей”. Средният добив е по-висок при дините с 24,9%, пъпешите (18,5%), градинския грах (34%), а най-много при соргото - с 234,5%

При други култури добивите и производството са с по-ниски стойности. Средният добив на годишна база намалява при доматите (30%), а при тютюна е в рамките на 15-20 на сто.

При трайните насаждения се забелязвали разнопосочни тенденции през 2019 г. Средните добиви са по-високи при кайсиите - 28,3%, прасковите - 10,8%, ягодите - с 4,5%. Намаление на средните добиви има при черешите - 14,6%, сливите - 3,8% и повече при малините - 30%. При етеричномаслените култури увеличение има в средния добив от лавандула - 32,4%, докато при розовия цвят средният добив е с 27% по-нисък.

Ако земеделците имат напълно пропаднали площи,

имат право на

държавна помощ

за компенсиране

на щетите,

причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие.

За 2019 г. фонд “Земеделие” отдели 2,144 млн. лв. От производствените разходи ще се покриват щети до 30% при зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед, фуражни култури - до 80%, и плодове, зеленчуци, етеричномаслени, технически култури - до 80%.

В момента в Брюксел се обсъждат мерки, с които да се подкрепят земеделците заради сушата в Европа. Едното предложение е да се даде възможност държавите членки да изплатят до 70% от директните плащания авансово след 16 октомври. Обикновено голямата част от плащанията се правят в първата половина на годината, следваща кандидатстването. Последните години обаче се взема решение още през есенния сезон на същата година да могат да се правят преводи към фермерите на определена част от сумата.

Валя 1/2 от нормата, сухо до 15 септември

Август премина със значително малко валежи. Паднаха едва 20-40% от нормата, която е 40-60 литра на квадратен метър. Само в Кърджали се изваляха 148 литра на квадратен метър. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

До средата на септември също не се очакват валежи. 1,5-2 литра на квадратен метър паднаха в Сандански.

Ще вали на 16-17 септември, когато в Северна и Североизточна България ще се извалят до 8 литра на квадратен метър. Тогава всъщност се очаква и захлаждане и максималните температури ще са от 16 до 21 градуса.

От 18 септември плавно ще се затопля и ще е сухо до 21-22 септември. След това често ще вали. Ще паднат 20-30 литра на квадратен метър и с тези валежи ще се доближим до нормата за месеца, която е 30-50 литра на квадратен метър.

Метеорологичната есен малко ще изпревари астрономическата, която настъпва на 23 септември. И октомври се очаква да бъде сух, повече валежи ще има след средата на месеца, каза още метеорологът.

Иначе до края на тази седмица ще е слънчево и топло с краткотрайни сутрешни мъгли по морето. Приятно ще е и по плажовете на Черноморието, и в планините. Ветровете ще са слаби от изток и североизток.

Количествата в повечето от реките в България са под средните стойности, показват актуалните данни на министерството на околната среда. Те се отнасят за Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн. В Черноморския реките са около ниските прагове. Реките Факийска в района на с. Зидарово и Ропотамо в района на с. Веселие са пресъхнали от 16 август. С изключение на тях от началото на юли не се наблюдават съществени изменения на речните нива.

Екоминистерството наблюдава и комплексните и значими язовири, които са 52. В понеделник те са били пълни средно на 59,3% от обемите им. Язовирите “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград” в момента са пълни съответно 70, 55 и 53%. При “Копринка” и “Жребчево” нивата са по-ниски - под 40 на сто.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

Българският паспорт продължава да бъде един от най-привлекателните в света. С него могат да бъдат посетени без виза 171 държави по света. Това ни нарежда на 18 място в глобалната класация на швейцарската фирма Henley & Partners за 2020 г., предаде БГНЕС. Рейтингът е изготвен в съответствие с броя на дестинациите

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

НОИ: Болничните с начална дата на 23, 27 и 30 декември не са били повече

Няма нарастване в броя на издадените болнични листове с начална дата на 23, 27 и 30 декември 2019 г., сочат данните на Националния осигурителен институт, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Данните се отнасят само за първичните болнични листове. Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май т.г. край Куклен, научи "24 часа". Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от касов апарат

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от касов апарат

Малко повече от 20 дни до крайния срок за софтуерите за управление на продажбите С последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предлага алтернативна възможност за регистриране и отчитане на онлайн продажбите, извършвани от електронните магазини. Лицата, приемащи неприсъствени плащания с дебитни или кредитни карти вместо да издават фискален бон

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди технологичните гиганти от Силициевата долина за рисковете, които те поемат, ако правят бизнес с Китай, предаде Франс прес. "Не съм тук да ви казвам да се откажете от Китай. Всъщност е обратното: искаме американските компании да забогатеят като правят бизнес там и да създават работни места тук в

Автогигант строи град на бъдещето без вредни емисии, роботи ще се грижат за хората

Автогигант строи град на бъдещето без вредни емисии, роботи ще се грижат за хората

В прототипа на “Тойота” ще живеят 2000 души, които ще тестват най-смелите урбанистични идеи Ще има три типа улици - за бърз транспорт, за бавно придвижване и пешеходни зони Ще бъде изградена подземна мрежа за доставки на стоки Представете си град с автономна мрежа за доставки, улици, разделени според скоростта на движение на автономните автомобили

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде завършено строителството на газопровода „Северен поток 2“, предава агенция EA Daily. Това заявление беше направено по време на пресконференция след преговорите с президента на Русия Владимир Путин. По нейни думи, проектът има всички права да съществува

"Газпром": България почна по-активно да изгражда газовата мрежа след критиките на Путин

"Газпром": България почна по-активно да изгражда газовата мрежа след критиките на Путин

България започна по-активно да работи по строителството на газоразпределителната мрежа след критиките на руския президент Владимир Путин, заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", информира ТАСС . Текстът на интервюто е публикувано на официалния сайт на Общоруската държавна телевизионна и

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

2019-а: Не допуснаха внос на замърсени пипер, нар, лимони, лешници от трети страни

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили и не са допуснали внос в България на 1 931 тона 326,08 кг неотговарящи на законодателството храни с произход от трети страни през изминалата 2019 година. Те са били разпределени в общо 265 пратки, информират от Агенцията

Три европейски компании с интерес към проекта за нов канал като "Босфора"

Три европейски компании с интерес към проекта за нов канал като "Босфора"

Компании от три европейски държави проявяват интерес към проекта за изкуствен канал между Черно и Мраморно море през Истанбул, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на министъра на транспорта и инфраструктурата на Джахит Турхан. "Според изчисленията ни парите, които ще получаваме от преминаващите през Истанбул кораби

Най-коментирани

Стоян Мавродиев на форум с бизнес елита във Виена

Стоян Мавродиев на форум с бизнес елита във Виена

„Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Откриват високотехнологичен завод за 10 млн. лева край Куклен

Високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини ще бъде открит през май т.г. край Куклен, научи "24 часа". Собственик е дружество с немски и турски капитали, което е вложило 10 млн. лева в предприятието, разположено върху 25 дка. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Помпейо към техногигантите: Внимавайте с Китай и "Huawei"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди технологичните гиганти от Силициевата долина за рисковете, които те поемат, ако правят бизнес с Китай, предаде Франс прес. "Не съм тук да ви казвам да се откажете от Китай. Всъщност е обратното: искаме американските компании да забогатеят като правят бизнес там и да създават работни места тук в

С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

Изваждат водомерите на границата на собствеността С ремонти и ново отчитане ще намаляват загубите до 35-40%, сега са над 60 на сто Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите. Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде довършен

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде завършено строителството на газопровода „Северен поток 2“, предава агенция EA Daily. Това заявление беше направено по време на пресконференция след преговорите с президента на Русия Владимир Путин. По нейни думи, проектът има всички права да съществува

Стотици турци с децата си ще прекарат зимната ваканция в България

Стотици турци с децата си ще прекарат зимната ваканция в България

В края на тази седмица /17 януари 2020 г./ започва зимната /семестриална/ ваканция на турските ученици. Около 18 млн. учащи се ще бъдат две седмици във ваканция до 3 февруари т.г. "Зимна ваканция значи ски, сняг, забавления на открито, туризъм за деца и родители. През този сезон най-много са заявките за прекарване на зимната ваканция в България

Канят Тома Белев за консултант за подмяната на лифтовете на Витоша

Канят Тома Белев за консултант за подмяната на лифтовете на Витоша

Общинският съветник Тома Белев е поканен официално за консултант за намиране на изход от тежката ситуация на Витоша. Ръководството на "Витоша ски", която стопанисва част от съоръженията, разпространи следното свое решение:  „Витоша ски“ АД неведнъж е заявявала своето желание да подмени старите, амортизирани въжени линии на територията на Природен

След блокада в София - часовете по кормуване няма да се увеличават засега (Обзор)

След блокада в София - часовете по кормуване няма да се увеличават засега (Обзор)

Автоинструкторите постигнаха исканията си   Отменя се заповедта на министъра на образованието, с която часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42 часа. Това беше договорено след среща между министрите на транспорта Росен Желязков и на образованието Красимир Вълчев и представители на автомобилните инструктори

ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

Подготвя се нов закон за ВиК. В него ще бъде заложено спиране на водата, когато ползвателят й не плаща. Една от целите е да се работи за намаляване на загубите на вода до 35-40% от сегашните над 60%. Такъв закон е крайно необходим, казва управителят на ВиК Стара Загора Румен Райков. По думите му правата и задълженията са разхвърляни в различни

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

С български паспорт пътуваме без виза в 171 страни по света

Българският паспорт продължава да бъде един от най-привлекателните в света. С него могат да бъдат посетени без виза 171 държави по света. Това ни нарежда на 18 място в глобалната класация на швейцарската фирма Henley & Partners за 2020 г., предаде БГНЕС. Рейтингът е изготвен в съответствие с броя на дестинациите

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Експерт: Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента, е свинското месо

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството. Неслучайно статистиката отчете рекордна за последните 7 години инфлация- 3.8 %. „Единственият продукт, който е с нестабилно ценообразуване в момента и няма

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи днес, че министерството е одобрило доклада за екологична оценка на проекта за Канал Истанбул - изкуствен канал между Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската агенция и БТА. Стойността на проекта е 75 милиарда турски лири (11,5 млрд

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Яна Георгиева е станала жертва на измама с лични данни от приятел на сина ѝ 69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви

Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

Бензиностанции заключват по тъмно, пробиват гише за парите

Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Затвориха щанда на Русия заради 20 незаконни наденици на “Зелена седмица” в Берлин

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама. “Вносът на свинско месо от Русия е забранен. Никога не е имало опасност за посетителите”, съобщиха организаторите на изложението. Около 14 ч

След посещение на министър Емил Димитров в ТЕЦ "Бобов дол" спират да горят отпадък

След посещение на министър Емил Димитров в ТЕЦ "Бобов дол" спират да горят отпадък

ТЕЦ "Бобов дол" се очаква да изключи едната си инсталация за горене на отпадък. Това стана ясно след посещението на министъра на околната среда Емил Димитров в централата. "Тази инсталация няма комплексно разрешително, въпреки че са в процедура на издаване на всички документи. Очаква се до месец-два да получат разрешителното

От 22 януари пак може да се купват е-винетки до 30 дни предварително

От 22 януари пак може да се купват е-винетки до 30 дни предварително

От 22 януари ще бъде възстановена възможността електронна винетка да се купи 30 дни преди датата на активирането й както за леките, така и за тежките автомобили. От 31 декември 2019 г. се наложи временна промяна в срока за отложената покупка от 30 дни на 7 дни заради внедряване на актуализация на електронната система за събиране на пътни такси във

Националната лотария: Национализирането
на частен бизнес е недопустим прецедент

Националната лотария: Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент

Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт. Това се казва в позиция на Националната лотария, изпратено до медиите. Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред

Годишната инфлация в еврозоната е нараснала
до 1,3% и до 3,1% в България

Годишната инфлация в еврозоната е нараснала до 1,3% и до 3,1% в България

Годишната инфлация в еврозоната е нараснала до 1,3 на сто през декември спрямо 1 процент през ноември, а през декември 2018 година е била 1,5 на сто, сочат данни на Евростат. В целия Европейски съюз инфлацията се е повишила до 1,6 на сто през декември спрямо 1,3 на сто през ноември, а преди година е била също 1,6 на сто, предава БТА

Петър Витанов: Минималната работна заплата трябва да се увеличи със 150 лева

Петър Витанов: Минималната работна заплата трябва да се увеличи със 150 лева

С минимална работна заплата 610 лв. над 1 милион българи са до прага на бедност "От групата на социалистите смятаме, че минималната работна заплата трябва да бъде 60% от средната работна заплата за всяка една държава-членка на ЕС. С минимална работна заплата 610 лв. над 1 милион български граждани са до прага на бедност