Сушата през август на път да изгори слънчогледа и рапицата

  • 0
authorАвтор: Анелия Перчева

Сушата през август на път да изгори слънчогледа и рапицата

Валежите в Пловдивския регион през юли са били 67 литра на кв. м, което е в рамките на месечната норма. Минимални количества дъжд обаче паднаха през август. Почвената влага вече е изчерпана.

Това заяви пред “24 часа” шефът на катедра “Ботаника и агрометеорология” в Аграрния университет в Пловдив доц. Дафинка Иванова.

Според нея засушаването ще се отрази неблагоприятно на слънчогледа и царевицата, които се засаждат през април и се прибират в края на октомври,

както и на

късните сортове

зеленчуци -

домати и пипер

Стопаните трябва да поливат, за да имат високи добиви.

“За Тракийската низина безвалежните август и септември са нещо обичайно. По тази причина регионът е подходящ за отглеждане на овошки и лозя. При сухо време плодовете, които в момента зреят, като ябълки, круши, сливи, ще могат да натрупат достатъчно захари. Същото се отнася и за десертното грозде. Реколтата от него се очертава като много добра”, посочва доц. Иванова. По думите ѝ годината е сравнително добра за селското стопанство, въпреки че за последния месец валежите са под нормата.

“Не сушата,

дъждовете и

градушките

правят белите

по зеленчука, защото го разболяват. Всеки добър земеделец се е подсигурил с напояването”, коментира Димитър Конзуров от пловдивското село Брестник, който отглежда 20 дка домати за консерва. Добивите му тази година са добри, цената от 60 стотинки за килограм го удовлетворява. Големият проблем според Конзуров е, че липсва работна ръка за прибиране на реколтата, а където има надничари, искат много пари.

Настъпило засушаване за рапица и лайка е обявено в областите Варна, Видин, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Русе, София-град, София-област, Шумен и Ямбол, съобщиха от земеделското министерство. Общо през 2019 г. са издадени 100 констативни протокола за настъпила засушаване.

При основните есенни култури, които вече са прибрани - пшеница, ечемик и рапица, няма намаление на средните добиви спрямо същия период на миналата година, твърдят от министерството. Данните показват дори увеличение с 8,5% на годишна база - например при пшеницата са прибрани 515 килограма от декар през т. г.

Производството на маслодайна рапица, ръж и тритикале бележи спад съответно с 12,3, 14,4 и 22,9%, но поради намаление на прибраните площи с тези култури.

По-специално при рапицата намалението на производството се дължи и на сушата, настъпила след сеитбата през 2018 г., когато културата е най-чувствителна към липсата на влага в коренообитаемия почвен слой.

През втората половина на август 2019 г. активно е започнало прибирането на маслодаен слънчоглед в страната, а през последната седмица на същия месец стартира и жътвата на царевица за зърно.

Продукцията от

слънчоглед към

момента възлиза

на 239,4 хил. т

- с 43% повече спрямо аналогичния период на 2018 г., което обаче се дължи на по-ранното настъпване на технологична зрялост и по-ранното начало на прибиране на реколтата, обясниха от министерството.

Средният добив засега обаче при слънчогледа е с 11,6% по-малко в сравнение с 2018 г. Окончателно сравнение и отчитане на ефект от настъпилото засушаване през август ще може да се направи на по-късен етап, добавиха от ведомството, като уточниха, че към момента са ожънати едва около 14% от площите със слънчоглед.

Подобно е и положението с царевицата, чиято жътва е на твърде ранен етап -

прибрани са

едва 0,02% от

предвидените

площи,

за да може категорично да се направят изводи както за очакваната реколта, така също и за ефекта от засушаването.

Към 22 август по оперативна информация средните добиви при повечето пролетни култури са по-високи от отчетените по същото време на 2018 г.

В комбинация с по-голям размер на реколтираните до момента площи, увеличение има на производството на картофи, дини, пъпеши, фасул, градински грах, овес, сорго, пролетен ечемик, тютюн “Бърлей”. Средният добив е по-висок при дините с 24,9%, пъпешите (18,5%), градинския грах (34%), а най-много при соргото - с 234,5%

При други култури добивите и производството са с по-ниски стойности. Средният добив на годишна база намалява при доматите (30%), а при тютюна е в рамките на 15-20 на сто.

При трайните насаждения се забелязвали разнопосочни тенденции през 2019 г. Средните добиви са по-високи при кайсиите - 28,3%, прасковите - 10,8%, ягодите - с 4,5%. Намаление на средните добиви има при черешите - 14,6%, сливите - 3,8% и повече при малините - 30%. При етеричномаслените култури увеличение има в средния добив от лавандула - 32,4%, докато при розовия цвят средният добив е с 27% по-нисък.

Ако земеделците имат напълно пропаднали площи,

имат право на

държавна помощ

за компенсиране

на щетите,

причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие.

За 2019 г. фонд “Земеделие” отдели 2,144 млн. лв. От производствените разходи ще се покриват щети до 30% при зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед, фуражни култури - до 80%, и плодове, зеленчуци, етеричномаслени, технически култури - до 80%.

В момента в Брюксел се обсъждат мерки, с които да се подкрепят земеделците заради сушата в Европа. Едното предложение е да се даде възможност държавите членки да изплатят до 70% от директните плащания авансово след 16 октомври. Обикновено голямата част от плащанията се правят в първата половина на годината, следваща кандидатстването. Последните години обаче се взема решение още през есенния сезон на същата година да могат да се правят преводи към фермерите на определена част от сумата.

Валя 1/2 от нормата, сухо до 15 септември

Август премина със значително малко валежи. Паднаха едва 20-40% от нормата, която е 40-60 литра на квадратен метър. Само в Кърджали се изваляха 148 литра на квадратен метър. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

До средата на септември също не се очакват валежи. 1,5-2 литра на квадратен метър паднаха в Сандански.

Ще вали на 16-17 септември, когато в Северна и Североизточна България ще се извалят до 8 литра на квадратен метър. Тогава всъщност се очаква и захлаждане и максималните температури ще са от 16 до 21 градуса.

От 18 септември плавно ще се затопля и ще е сухо до 21-22 септември. След това често ще вали. Ще паднат 20-30 литра на квадратен метър и с тези валежи ще се доближим до нормата за месеца, която е 30-50 литра на квадратен метър.

Метеорологичната есен малко ще изпревари астрономическата, която настъпва на 23 септември. И октомври се очаква да бъде сух, повече валежи ще има след средата на месеца, каза още метеорологът.

Иначе до края на тази седмица ще е слънчево и топло с краткотрайни сутрешни мъгли по морето. Приятно ще е и по плажовете на Черноморието, и в планините. Ветровете ще са слаби от изток и североизток.

Количествата в повечето от реките в България са под средните стойности, показват актуалните данни на министерството на околната среда. Те се отнасят за Дунавския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн. В Черноморския реките са около ниските прагове. Реките Факийска в района на с. Зидарово и Ропотамо в района на с. Веселие са пресъхнали от 16 август. С изключение на тях от началото на юли не се наблюдават съществени изменения на речните нива.

Екоминистерството наблюдава и комплексните и значими язовири, които са 52. В понеделник те са били пълни средно на 59,3% от обемите им. Язовирите “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград” в момента са пълни съответно 70, 55 и 53%. При “Копринка” и “Жребчево” нивата са по-ниски - под 40 на сто.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Русия изчисти държавния си дълг

Русия изчисти държавния си дълг

Чистият държавен дълг на Русия е отрицателен за първи път след въвеждането на санкциите за присъединяването на Крим и падането на цените на нефта през 2014 година, предава РИА Новости. Както съобщава РБК, като се позовава на данни на Министерството на финансите на Русия и Централната банка, към първи август държавния дълг на федералното

Автосалон София 2019: Впечатляващи новости от Skoda, Toyota и Kia

Автосалон София 2019: Впечатляващи новости от Skoda, Toyota и Kia

Сегментът на масовите модели автомобили традиционно се радва на огромен интерес у нас. Несъмнено това внимание от страна на публиката ще бъде особено засилено по време на „Автомобилен салон София 2019”, който ще се проведе от 12 до 20 октомври в "Интер Експо Център". Нека разкрием отчасти какво ще покажат на изложението три от особено популярните

Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Собственикът на “Лидъл” е най-богатият германец

Немското икономическо списание „Биланц“ публикува в днешния си брой списъка с най-богатите германци. Според изданието милиардерите в Германия имат 259 милиарда евро активи, което е с 31 милиарда повече в сравнение с 2018 г. При сравнение на федералните провинции най-голямата част от активите са в провинциите Северен Рейн-Вестфалия

Пак промени в ръководството на БДЖ

Пак промени в ръководството на БДЖ

Промяна в структурата на железопътния холдинг, която ще е свързана с поредна промяна на ръководството му, оповести в парламента вчера транспортният министър Росен Желязков. Той уточни, че структурата на холдинга създава предпоставки за “не много добра координация” и в най-скоро време ще направи анализ и ще вземе решения

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Най-голямата IT общност в България ще търси най-добрата работа на програмисти

Най-голямата IT общност в България ще търси най-добрата работа на програмисти

10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си.

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция иска да изплати по-рано заемите си към Валутния фонд, за да възстанови доверието

Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предаде Франс прес. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната, предаде БТА. Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба

Гърция реши: продава 30% от Атинското международно летище

Гърция реши: продава 30% от Атинското международно летище

Гръцкото правителство взе решение за "незабавна продажба" на 30-процентен дял от международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, притежавано от гръцкия фонд за развитие на активите, съобщава АНА-МПА. Решението е взето на заседание на Правителствения съвет за икономическа политика, председателствано от премиера Кириакос Мицотакис, предава БТА.

БДЖ с автобуси на релси вместо празни влакове

БДЖ с автобуси на релси вместо празни влакове

10 шинобуса по 1,5 млн. евро смята да поръча компанията  10 автобуса на релси има намерение да купува БДЖ. Това съобщи пред “24 часа” и пред още една медия преди две седмици изпълнителният директор на холдинга Никола Василев.Подобна идея, но за 30 шинобуса за 120 млн. лв., имаше през 2013 г. и тя предизвика вълнения след железничарите.

КТ "Подкрепа" ще поиска минимална работна заплата от 1000 лева за 2020 година

КТ "Подкрепа" ще поиска минимална работна заплата от 1000 лева за 2020 година

КТ "Подкрепа" ще поиска в бюджета за 2020 година да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лева, тъй като това минимално възнаграждение към момента отговаря приблизително на производителността на труда. Това каза пред журналисти икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, която участва във форум за правата на командированите

Най-коментирани

Приходите от нощувки на чужденци намаляват през юли

Приходите от нощувки на чужденци намаляват през юли

Приходите от нощувки през юли 2019 г. достигат 345.8 млн. лв., или с 2.9 на сто повече в сравнение с юли 2018 година, съобщи Националният статистически институт. Регистрирано е увеличение на приходите от българи с 19.9 на сто, докато тези от чужденци намаляват с 0.4 на сто. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юли 2019 г.

Нови знаци – за мъгла, задръстване, катастрофи (Обзор)

Нови знаци – за мъгла, задръстване, катастрофи (Обзор)

Ще са на електронни табели Нови пътни знаци ще оказват къде има задръстване, катастрофи по пътя или намалена видимост заради мъгла. Това става ясно от промени в наредбата за пътните знаци, публикувани за обществено обсъждане. Всички те са на електгронни табели с променящо се съдържание. Предвиждат се и знаци, с които се обозначава,

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

Финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени, по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА. "Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели",

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Борисов: Правим седем магистрали наведнъж (Видео)

Борисов: Правим седем магистрали наведнъж (Видео)

"Новият кей в Русе ще стане най-красивото място в града. За мост, настояват от Румъния. Обаче не съм оптимист за това", призна Борисов по време на посещението си в града. "Ще пуснем до Боаза, до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Търговище - Шумен се строи много усилено. Ако всяко правителство беше правено по една магистрала,

"Грийнпийс": Опасно е, когато смесен отпадък се изгаря в инсталация, непредназначена за него

"Грийнпийс": Опасно е, когато смесен отпадък се изгаря в инсталация, непредназначена за него

Има няколко централи, които са заявили интерес за изгаряне на отпадъци, на някои вече е дадено разрешение. Това обяви пред БНТ Меглена Антонова, координатор "Климат и енергия" на "Грийнпис" - България. В тези, в които е дадено разрешение, се изгарят смесени битови отпадъци, включително и отпадъци от индустрията, от горското стопанство, разясни тя.

2220 сгради санирани досега в България

2220 сгради санирани досега в България

В МРРБ се проведе първото заседание на Националния експертен съвет за координиране изпълнението на Националния план за сгради с близко до нулево потребление на енергия „Създаването на Националния експертен съвет за координиране изпълнението на Националния план за сгради с близко до нулево потребление на енергия е от съществено значение,

Оборотите в търговията на дребно растат с 3.7 на сто през юли спрямо същия месец на предходната година

Оборотите в търговията на дребно растат с 3.7 на сто през юли спрямо същия месец на предходната година

По предварителни сезонни данни на Националния статистически институт през юли оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 1 на сто спрямо предходния месец. През юли 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарни данни, нараства с 3.

Електрическият "голф" VW ID.3 минава 550 км

Електрическият "голф" VW ID.3 минава 550 км

На салона във Франкфурт Volkswagen показа първия си масов електромобил, кръстен ID.3. Като габарити екологичният ID.3 е сравним с VW Golf, чието ново поколение ще бъде представено следващия месец. Дължината на екологичното возило е 4261 мм, широчината - 1809, а височината - 1552. Междуосието е 2765 мм, което е рекорд за този клас.

РВД набира кандидати за ръководители на полети

РВД набира кандидати за ръководители на полети

Държавното предприятие “Ръководство въздушно движение” (РВД) започна есенната кампания за набиране на кандидати за ръководители на полети. Желаещите могат да подават документи до 1 ноември включително. Бъдещите ръководители на полети трябва да преминат успешно шестте етапа на подбор - по документи, тест по английски език

Електрическият "голф" VW ID.3 минава 550 км

Електрическият "голф" VW ID.3 минава 550 км

На салона във Франкфурт Volkswagen показа първия си масов електромобил, кръстен ID.3. Като габарити екологичният ID.3 е сравним с VW Golf, чието ново поколение ще бъде представено следващия месец. Дължината на екологичното возило е 4261 мм, широчината - 1809, а височината - 1552. Междуосието е 2765 мм, което е рекорд за този клас.

РВД набира кандидати за ръководители на полети

РВД набира кандидати за ръководители на полети

Държавното предприятие “Ръководство въздушно движение” (РВД) започна есенната кампания за набиране на кандидати за ръководители на полети. Желаещите могат да подават документи до 1 ноември включително. Бъдещите ръководители на полети трябва да преминат успешно шестте етапа на подбор - по документи, тест по английски език

3 млрд. лв. за 7 години в "Натура 2000"

3 млрд. лв. за 7 години в "Натура 2000"

Предвижда се допълване на защитените зони 1 515 984 522 евро са предвидени за инвестиции в опазване и развитие на защитените зони в “Натура” за периода 2014-2020 г. Това става ясно от проект за актуализация на програмата, публикуван за обществено обсъждане. 830 628 518 евро от тези инвестиции вече са разплатени

САЩ готови да деблокират част от своя стратегически петролен резерв

САЩ готови да деблокират част от своя стратегически петролен резерв

Министерството на енергетиката на САЩ обяви снощи, че е в готовност "да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари", предаде АП, цитирана от БТА.  Съобщението идва след нападението с безпилотни летателни апарати срещу петролно поле и най-голямата в света инсталация за

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

ЕС: Енергийните данъци ще помогнат в борбата с климатичните промени

Финансовите министри на страните от ЕС обсъдиха данъчното облагане в областта на енергетиката като част от общите усилия за борба с климатичните промени, по време на неформална среща във финландската столица Хелзинки, предаде ДПА. "Енергийните данъци може да допринесат за постигането на нашите климатични и енергийни цели",

100 научни проекта представят днес млади учени в София

100 научни проекта представят днес млади учени в София

100 научни проекта на младежи от 39 различни държави ще бъдат представени днес на 31-ия Европейски конкурс за млади учени (EUCYS) в София. Състезанието ще продължи до 17-и септември. Младежите са подговтвили разработки за лекарства за рак, ХИВ, глаукома, както и различни начини за намаляване на пластмасата,

Расте броят на чуждите компании, които регистрират патенти в Китай

Расте броят на чуждите компании, които регистрират патенти в Китай

Китай продължава да работи активно за подобряване на ситуацията, свързана със защита правото на интелектуална собственост, благодарение на което нарастващ брой чуждестранни компании подават заявления в Националната служба за интелектуална собственост, заяви нейният зам.-директор Ган Шаонин на среща с чужди журналисти, цитиран от Радио "Китай".

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Meridiam ще развива летище София според най-високите стандарти в бранша

Преустройството ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии - Консорциум “Соф Кънект”, включващ Meridiam, летище Мюнхен и Щрабаг, бе определен за концесионер на летище София за 35 г. Като глобален инвеститор и мениджър на активи, Meridiam е водещият партньор в консорциума

Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3

Само 3,31% от боклука у нас се изгарял, в ЕС - близо 1/3

В България само 3,31% от боклука се изгаря, а в ЕС - близо 1/3, обясни екоминистърът Нено Димов в парламента. Единствено 4 държави имали по-малък процент от България - Кипър, Малта, Гърция и Хърватия, а Латвия е със съотносим с нашия. В най-новото законодателство на ЕС са заложени амбициозни цели за 65% рециклиране на битовите отпадъци и

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя към Рилския манастир

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя към Рилския манастир

6,5 млн. лв. за укрепване на пътя за Рилския манастир са отпуснати, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция “Пътна инфраструктура” за 2019 г. Аврамова припомни, че през 2018 г. в засегнатите от срутища 3 участъка са извършени аварийно-възстановителни дейности