Чистият държавен дълг на Русия е отрицателен за първи път след въвеждането на санкциите за присъединяването на Крим и падането на цените на нефта през 2014 година, предава РИА Новости.

Както съобщава РБК, като се позовава на данни на Министерството на финансите на Русия и Централната банка, към първи август държавния дълг на федералното правителство, регионите и общините, включително държавните гаранции по кредитите на предприятията, е бил 16,2 трилиона рубли, предава "Фокус".

В същото време ликвидните активи на държавата – федералните власти, регионите и извънбюджетните държавни фондове – към тази дата са били 17,6 трилиона рубли.

По този начин, държавният дълг в широкото разбиране към средата на 2019 година е станал по-малък, отколкото ликвидните активи на „разширеното правителство“, посочва изданието.

Както се отбелязва, това е станало възможно заради рекордните резерви, които покриват изцяло държавния дълг. Т.е., ако на Русия й се наложи веднага да погаси всички дългове, това може да бъде направено само за сметка на депозитите на държавните органи в Централната банка и търговските банки.

Както подчертава министърът на икономическото развитие на страната Максим Орешкин, „това, което бе направено в макроикономиката на Русия от 2014 до 2019 година, със сигурност ще влезе в учебниците“. В същото време обратната страна на такъв твърд подход е, че се получава дефицит на фискални стимули за развитие на икономиката.