Еврокомисар ни хвали за мерките срещу чумата

Фермите за отглеждане на прасета вече ще са разделени на фамилни, индустриални или лични стопанства. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в рамките на годишната среща на Постоянната експертна група за африканската чума по свинете в Европа, която се провежда в София. В нея участие взе и еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис.

Танева обясни, че за да се подкрепят фермерите с лични стопанства, предстои да се преразгледат мерки по програмата за селските райони. И уточни, че това ще е подмярка за стартова помощ за развитието на малки стопанства, както и 4.1 - за големите стопанства, а за личните ще има съвсем облекчени изисквания.

Танева каза, че ще се намали броят на отглежданите прасета в лични стопанства. “Никъде не е разрешено да се отглеждат свободно без мерки за сигурност. Това е един рисков фактор за разпространението на заболяването. Не може да го допуснем. Тази развъдна дейност може да бъде разрешена за фамилни ферми с друго ниво и обем на мерки за биосигурност и те ще бъдат подкрепени”, заяви министърът.

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с комисар Андрюкайтис.

“За да бъдат приложени тези мерки, българското правителство отпусна 28 млн. лв. Африканската чума по свинете е глобален проблем и затова координацията в действията между всички държави в Европа е много важна в борбата срещу заразата”, коментира още Борисов.

“Когато вече 10 страни са засегнати и други 5 са в риск, трансграничното сътрудничество е задължително. Болестта има силно социално въздействие върху селските региони и икономиката на страните”, коментира Андрюкайтис.

“България се справи прекрасно, следвайки стратегиите на ЕК”, посочи еврокомисарят. Като добри примери той даде и Чехия и Финландия.