Джак Ма, основател на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, се оттегли от поста председател на съвета на директорите във вторник, предава Радио "Китай".

Ма, един от най-богатите и най-известни предприемачи, се отказа от поста навръх 55-я си рожден ден. Той остава член на „Alibaba Partnership", 36-членна група, която има права да номинира мнозинството от съвета на директорите на компанията.

Неговата длъжност ще бъде наследена от изпълнителния директор Даниел Джан, бивш счетоводител с 12-годишен опит в „Alibaba". Преди това Джан бил президент на потребителската платформа Tmall.com.

Бившият учител Ма, основава „Alibaba" през 1999 г, целяща свързване на китайските износители с американските търговци.

Компанията променя фокуса си и започва да обслужва растящия потребителски пазар в Китай, като постепенно разширява дейността си към онлайн банкирането, развлекателния сектор и изчисленията в облак.

Общият обем на стоките, продавани в платформите за електронна търговия на „Alibaba", е нараснал с 25% през миналата година до 853 млрд. долара. За сравнение американската Amazon е отчела общи продажби от 277 млрд. долара.

Първоначалното публично предлагане от 25 милиарда долара на Нюйоркската борса през септември 2014 е най-голямото за китайската компания до днешна дата.

Състоянието на Джак Ма се оценява приблизително на 38 млрд.долара. През 2015 г, Ма купи „South China Morning Post", най-големият англоезичен вестник в Хонконг.