Осезаемо е присъствието на китайски компании на тазгодишното издание на Франкфуртския автомобилен салон (IAA), където те представят нови модели и концепции в крак с последните технологични нововъведения. Изложението ще бъде открито официално утре и ще продължи до 22 септември, на него ще се представят около 800 компании от 30 страни, като китайските са 79 – най-много от всички чуждестранни участници, предава Радио "Китай". 

Вчера компаниите „Хунци" (Hongqi) , „Грейт Уол Моторс" (Great Wall Motors) и стартъпа „Байтън" (Byton) показаха новите си модели, насочени основно към първокласния сегмент.

Иконичната за китайските марка „Хунци", произвеждана от пекинската FAW Group, представи първият разработен изцяло от нея суперавтомобил S9 и концептуалния изцяло електрически модел на джип Е115. Участието на „Хунци" в автомобилен салон в чужбина е първото за марката за повече от шест десетилетия. На пресконференция, съпътстваща представянето във Франкфурт, президентът на компанията Сю Лиупин заяви, че имат нова маркетингова стратегия и визия за клиентите си в Китай и по света. С близо 600-процентен ръст на продажбите за миналата година, „Хунци" се надява да продаде над 100 000 автомобила през тази, подчерта Сю Лиупин.

„Грейт Уол Мотор" се представя тази година във Франкфурт с марката WEY, който идва в две разновидности – WEY-S, оборудван със система за автономно шофиране от 4-то ниво, и концептуалната WEY-Х. Уей Дзиендзюн, основател на WEY и президент на „Грейт Уол Моторс" заяви, че центърът на проучвателска и развойна дейност на компанията в Германия може да се превърне в отправна точка за бъдещите ѝ планове за разширяване в чужбина. „Планираме да навлезем напълно и официална на пазара в Европейския съюз до две години", добави той.

Китайският стартъп „Байтън" също показа пазарния вариант на първия си електромобил M-Byte. Главният изпълнителен директор на компанията Даниел Кирхерт заяви, че участието им на автосалона във Франкфурт е „крайъгълен камък в пътешествието ни от концепция до производство". Заводът на „Байтън" се очаква за започне пробна работа през октомври, а от началото на следващата година M-Byte ще бъде пуснат на пазара в Китай, а в 2021 е планирано да се продава на американския и европейския пазари.