Започна търговията на винено грозде на обособения общински пазар в Монтана. Запалените винари и любители на домашния еликсир могат да си закупят нужните количества на достъпни цени.

Различните първокласни сортове се продават от 1 и 10 до лев и 50. Каберне по 1 и 20 лв, Мерло Поморие по 1 и 20, Димят- 1 и 50, Поморийска шефка-1 и 10, Сира Поморие -1и 30, Шардоне Търговище, предпочитано от мнозина върви по лев и 30 и Мускат Отонел Поморие по лев и 50.

Майсторът на опияняващата течност Кръстьо Якимов от Монтана се хвали със своето „Божоле“. Всяка есен закупува Мерло 100 килограма. Препоръчва градусът да бъде 21 . Ако е 18 на 100 кг грозде или 50 литра вино за разликата от 3 градуса добавя килограм и половина захар. Ако е под 15 градуса не става хубаво вино, а съотношението между водата и захарта трябва да е 1 към 5.

Прибавя се калиев метабисулфат и се претака сутрин и вечер в разстояние на една седмица. След бурната следва тихата ферментация. Виното се съхранява в дъбови бъчви, не в пластмасови съдове, препоръчва старият винар. А първите глътки се отпиват след като е отлежало 40 дни.