Няма да позволим града да остане без топла вода и парно, казва изпълнителният директор на "Топлофикация Перник"

- Във вторник Административният съд в Перник е отменил наложената мярка на РИОСВ-Перник за спиране работата на 4-и и 5-и парогенератор в топлофикацията, поради което жителите на Перник останаха за дни без топла вода, нали така?

- Да. Съдът в Перник излезе с решение, че спира изпълнението на заповедта за налагане на принудителната административна мярка, издадена от директора на РИОСВ-Перник, защото, както и цяла седмица обясняваме, замърсяването на атмосферния въздух не е от теца. В мотивите на съда ясно е посочено, че не е установено към момента на налагане на мярката да е имало налице пряка и непосредствена опасност за замърсяване на атмосферния въздух или здравето на хората.

- Как си обяснявате тогава наложената мярка от РИОСВ-Перник?

- Смятаме, че сме въвлечени в политически игри и една политическа група се опитва да си мери силите с друга, а ние се оказахме по средата като бушон. Отделно заради невъзможността институциите да установят от къде идва замърсяването. Най-лесно беше да се каже, че е от теца.

Достатъчно кал хвърлиха по нас. Няма да позволим на когото и да е било да се измива с нас ръце и да ни пречи да работим. Още след като разбрахме, че спират дейността ни, бяхме изключително изнанадани, защото всяко наше действие около преработката на биомаса е съгласувано с компетентните институции, а изведнъж те казват, че не знаят нищо. Дори се стигна до там да се опитат отново да ни вкарат в нарушение, като ни налагаха да пуснем трети парогенератор, което щеше да е в абсолютен разрез точно с разрешението, дадено ни от РИОСВ.

- Но нали наказателната мярка беше точно заради проверка, установила замърсяване от вас, поне така казаха от РИОСВ-Перник.

- Наказателната мярка беше за установено нарушение, поради използване на биомаса, за минал период. Повтарям - минал период! Проверките минаха добре и според протоколите, които получихме, не са открити нередности. Най-странното е, че за въпросното горене на биомаса, сме били глобявани вече и ни е непонятно защо изведнъж решиха да ни спрат за стари събития.

- Ако не вие, от кого са?

- Аз съм директор на ТЕЦ "Перник", отговорям за него и дейността му. Не ме питайте въпроси, чиито отговор РИОСВ-Перник и МОСВ тряба да дадат. На територията на Перник има и други производствени предприятия, не сме само ние. Така че да правят проверки и да се установи от къде идва това замърсяване.

Категорично заявявам, че ТЕЦ "Перник" няма да позволи жителите на града да останат без парно и топла вода. Както и ясно подчертавам, че никога ТЕЦ "Перник" не е карал хората да избират топла вода или чист въздух.

Няма да позволим да се стигне до съкращения на персонала и тази процедура да доведе до настъпване на значителни вреди и загуби за "Топлофикация Перник", както и увреждане на нейното имущество, поради факта, че непрекъснатия цикък на производство е свързан с технологични особености и специфики на материално-техническата база. Точно заради това веднага внесохме за обжалва в съда наложената от РИОСВ принудителната мярка за спиране на четвърти и пети парогенератори.