69 лв. за нощувка за двама в двойна стая плюс закуска ще платят потребителите в столицата в нощта на 28 срещу 29 септември, в Нощта на хотелите. Съответно 59 лв. ще струва такава нощувка в софийски 4-звезден хотел и 49 лв. - в 3-звезден. Това съобщиха организаторите на инициативата, която се провежда за първи път в България във връзка със Световния ден на туризма, който се чества на 27 септември. 

На 29 септември (събота) Столичната община ще отвори безплатно Регионалния исторически музей, Софийския зоопарк и Парк "Врана". За софиянци се организират и безплатни пешеходни туристически турове из центъра с екскурзовод на български. 

Целта на инициативата е жителите на града да го видят през очите на гостите и да се докоснат до обекти, които подминават в ежедневието си, съобщи един от организаторите му Антон Пенев. Освен столичните хотели зад инициативата, която се прави по същия начин и в Берлин и Прага стои и Столичната община и общинското предприятие "Туризъм". 

Самите хотели са приканени доброволно да се присъединят към инициативата и до момента в нея са се включили 2 петзвездни хотела в центъра на София, 7 четиризвездни и много 3-звездни. Условието за възползване от офертата е резервацията да се направи през сайта на инициативата. Началото на резервациите е в 10 часа на 17 септември.